December 25, 2011

Pemergian Mu Sangat Terasa Part 3

Pada Tanggal 15 Dis 2011..... Tok wan di kebumi kan di Tanah Perkuburan Masjid Hijau di Parit Buntar.... Alhamdulillah... sepanjang urusan jenazah... aku dpt melakukan semua skali tanpa tertinggal pn... Syukur pada Tuhan walaupun dh 2 hari aku tidak tdr dgn ckup... ( menemani jenazah sampai pukul 5 pgi ) itu belun ckup pengorbanan yg aku buat pada tok wan... tpi hati aku lega dan melepaskan pemergian tok wan dgn ikhlas dn redha sbb aku ada di sisi tok wan sewaktu pemergian beliau.... Semasa tok wan sakit... aku pernah berdoa jika tok wan akn pergi.. biar la tok wan pergi masa aku ada dgn tok wan.... rupanya doa aku termakbul... (aku x mendoakan tok wan meninggal.. tpi aku tkut xdpt menguruskan jenazah masa aku xdak)......

Entry nie aku buat bukan untk menceritakan yg aku bangga apa yg dh aku buat.... tpi cuma nk berkongsi pengalaman aku bersama tok wan aku semasa pemergian beliau pada saudara2 ku yg berada di luar negara... aku yg berada di sisi beliau trasa dgn pemergian beliau... ini kn pulan abg, kakak ina dan asyraf yg berada di luar negara... tidak dpt pulang ke tanah air menjengguk tok wan...

Harap... Ada nya entry nie.. kak ina, abg n asyraf thu perjalan pemergian tok wan....  maaf sbb lambt update dlm blog sbb masa x mengizinkan untk menulis entry yg panjang berjela.. insyllah... Adik tnggu kalian smua balik dan ceritakan lebih detail....

Kepada yg membca dari mula sampai habis.... Trima Kasih kerna sudi membaca dan  Sedekahkn lah Al- Fathihah pada arwah....


Abang... nie aku dpt snap pic tok wan masa xsedarkan diri.... sry dpt snap 1 ja sbb xsanggup snap byk2... nie gmbr yg ang mintk masa tok wan dok hospital....


December 24, 2011

Pemergian Mu Sangat Terasa Part 2


14 Dis 2011 (12.35 a.m.)
Masa nie tok wan dh pn di hantar ke emergency di hospital daerah Parit Buntar.... niat untk doktor drip air ja... tpi di sbbkan tok wan pitam masa di bilik menunggu... trus di lakukan pemeriksaan n di X-ray.... lpas 2 aku dgr berita (aku tnggu di luar) yg tok wan perlu di bawa ke Hospital Taiping akibat dripada Jangkitan Paru2..... masa 2 aku mcm kna rentap dgn eletrik... dan masa untk itu aku di suruh untk bersama2 tok wan untk menaiki ambulan... ini lah kali pertama aku menaiki ambulan n aku xsangka akan naik bersama tok wan... n aku tahu yg tok wan pn first time naik ambulan... masa di dalam ambulan... aku tgk tok wan penat sngt... yg aku risaw... tok wan mengalami SOB (Short of Breath)... aku memujuk tok wan untk memakai alat penafasan oxygen... tpi tok wan akn bukak mask 2 dan xmau pakai.... aku memujuk smpai air mata aku jatuh menitik pada seluar... dengan hati yg sebak... aku pegang tgn tok wan dgn erat... berdoa xkan ada apa2 terjadi pada tok wan.... Sbb waktu 2 tok wan mintak air sejuk kt aku sbb dia dahaga... tpi nurse ckp xleh minum air.. Aku hanya dapat gosok dada tok wan.... n buat kli kedua air mata aku membasahi pipi..

14 Dis 2011 (2.04 a.m)
Aku smpai di hospital taiping dan terus melompat turun untk menguruskan kemasukkan tok wan ke ward... masih jelas lgi ward C5.. no katil 09... sampai di ward aku terus di tnya oleh doktor tentang tok wan... Apa yg mengecewa kan aku... sepatut tok wan di pantau di Unit ICU... tpi di sebbkan full bed... tok wan terpaksa di letakkan di ward biasa dan peralatan terhad.... Masa 2 aku nk meradang pada nurse dan doktor untk pindah kan tok wan ke Hospital Pulau Pinang.... tpi niat aku terhenti bila tgk tok dan mak lang sudh smpai di ward n sedang menuju ke arah aku.... Niat aku terhenti jgu apabila melihat wajah tok yg penuh dgn keredhaan dgn apa yg terjadi... dlm hati aku membisik... tok wanita yg paling tabah, kuat... knapa sbgai cucu tok aku tidaj tabah?? knapa aku nk meradang marah2 kn org yg akn tlong tok wan...

Masa di ward pn keadaan tetap sama... tok wan masih lgi tak mau pakai penafasan oxygen... n aku dan tok xpnah berputus asa untk pujuk tok wan... aku mengajak tok untk tunggu di luar ward untk membolehkan nurse dan doktor melakukkan tugas mereka... di luar bilik.... doktor bahagian ICU memberi penerangan untk memasang alat bantuan pernafasan pada tok wan di sbbkan tok wan tidak mahu menggunakan penafasan oxygen dan memberi penerangan tentang risiko tinggi kemungkinan yg akn berlaku... dan jawapan tok yg sayu terus aku dgr... "buat lah yg terbaik untk dia"...

14 Dis 2011 (5.09 a.m)
Sblum doktor memasang alat bantuan pernafasan.... aku dan tok pgi menjenguk tok wan sblum beliau di bius untk mengelakkan beliau berada di dalam keadaan restless... tok wan meminta air pada tok dan masa itu ada seorang nurse di katil tok wan... nurse 2 ckp xbleh bgi air... then masa 2 aku kesian sngt pada tok wan... terus aku mnyuruh jgk tok memberi tok wan minum.... selesai tok wan minum... kami meminta izin untk tunggu di luar bilik pada tok wan... dan masing2 memegang erat tgn tok wan seblum kuar dri bilik.... dan.... Mesin bantuan pernafasan pn di pasang pada tok wan.... tok wan berada di dalam keadaan tidak sedarkan diri....

14 Dis 2011 (2.17 p.m.)
Masa ni... aku tinggal sorng untk menemani tok wan... sudah 2 hari waktu tdr aku xmenentu... aku yg mempunyai HPT memang terasa seperti nk pitam... namun amanah yg aku pegang... jnji pada mak, tok, pak lang.... n aku ingt lgi masa duduk dgn pak jang di ruang sofa... pak jang pesan... "jgn tinggai tok wan sorang satg pak jang nk balik... dok tepi katil teman tok wan"..... so aku pun lpas hantar pak jang kt kereta... terus naik ke ward dan duduk di sisi tok wan yg tidak sedarkan diri.... time 2 demam aku dtng balik... trasa penat sngt2... seharian tidak mandi..... jadi aku tgk jam pukul 2.20 ptg... n niat untk merehatkan badan... sbb menunggu untk org dtng masa  lawatan nnti pukul 4.30 ptg..... masa berehat di tepi katil tok wan... aku duduk di bahagian kaki beliau... sambil berehat... aku memicit2 lutut tok wan yg sakit... masa 2 segala masa silam aku dgn tok wan bermain di dalam kepala aku...

( di sbb kan dri kecik aku byk menghabiskan masa di kg duduk bersama tok dan tok wan... pernah sekali aku mengamuk satu 1 kampung... yg dpt pujuk aku masa tu tok wan sorng ja... tok wan xpenah garang dgn aku... apa saja yg aku mintak untk ambik barang2 beliau semua aku akan dapat... berbanding dgn anak2 beliau sendiri memang beliau garang... dari dlu.. setiap cuti sekolah... aku akn duduk di kampung smpai cuti habis... sehingga lah sekarang.. time cuti sem saja.. aku akn terus balik kg... n dri aku cuti sem smpai la bukak sem baru nie... aku xjejak kaki ke rumah mak aku...)..... hanya aku dan tok wan saja yg ada kenangan kami berdua... smpai la aku memang tgn tok wan dgn kuat sambil berdoa yg tok wan akan bgun xlama lagi sehingga pipi aku di basahi dgn air mata yg pada hari itu aku rasa kan senang untk ia mengalir.... hingga aku tetdr di sisi tok wan....

14 Dis 2011 (4.15 p.m.)
Aku terbangun dari tdr akibat terdgr suara org yg rmai keliling katil tok wan.... bila aku celikkan mata, bru aku perasan yg doktor melakukkan ward round.. kira2 6-7 orang doktor termasuk doktor pelatih berada di keliling aku dan tok wan... dan seorang doktor lelaki yg berumur dalam lingkungan 40 - an dtng pada aku bertnyakan hubungan aku dgn pesakit dan aku menjawab "saya cucu kpda patient".... doktor terpaksa memberi berita buruk pada aku mengatakan jangkitan telah merebak ke dalam darah dan berlaku komplikasi pada jantung, buah pinggang dan system tubuh badan.... masa 2 suara aku berubah menjadi sebak... walaupun aku thu apa yg akn terjadi pada tok wan... aku cuba bertahan... dan terus menelefon pada mak... aku terus turun ke bawah untk membawa mak ke ward C5.... dan masa aku berada di bawah dgn adik2.. aku perasan yg pak lang dtng... masa 2 aku rasa mcm nk pusing masa berpatah balik untk kata "xsetuju antar tok wan p hospital"..... Aku teruskan berdoa semoga apa yg di katakan doktor pada aku hanya la mimpi semata2... ...........

14 Dis 2011 (5.53 p.m.)
Sanak Saudara sudh pn membanjiri ward C5... dan masa 2 aku dudk di ruang sofa berehat2... n masa 2 aku dh pn thu yg tok wan akn pergi selama2 nya apabila seblum pukul 5.53 p.m... aku dh tgk Vital Sign tok wan sedang menurun dgn mendadak... dan Allah itu Pencipta sekalian makhluk... Dia mendetikan hati aku untk menangis di dalam hati... tpi bukn di mata... tepat jam 5.53 p.m...... adik sppu memanggil kami yg berada di luar untk masuk ke dalam... dan aku org yg terakhir masuk... apabila langkah kaki aku menjejak ke arah katil tok wan... terdgr esakan setiap org... dan apa yg aku lihat... muka tok wan dh di tutup.... Bagai kan di sambar petir... aku terkaku... diam seribu bahasa... tanpa rasa sedang bernafas... tanpa rasa darah mengalir.. tanpa rasa air mata... aku berdiri kaku melihat ke luar tingkap... seperti x percaya... bru semalam tok wan berckp dgn aku... dn sekarang terkujur kaku badan tok wan atas katil tidak bernafas....

14 Dis 2011 (6.12 p.m.)
setiap org memberi kucupan pada tok wan sblum jenazah di kafan kan.... apabila yg smua org sudh... aku adalah org yg belum mengucup tok wan.... apabila aku di panggil.... aku hanya dpt mengeluarkan air mata dan mengelengkan kepala.... dan tidak bergerak melangkah... dgn kepala yg bercelaru... aku tidak putus2 membaca Al-Fathihah untk di sedekah kepada arwah... pada masa yg sama... jauh di sudut hati aku... tersisip satu harapan yg arwah tok wan bgun seperti sedia kala.... tpi itu adalah urusan-Nya.... Aku berdiri di  tepi dinding tanpa berckp sepatah seperti si bisu.... dgn melihat adik2 dan sepupu2 yg ada sedang menangis meratap pemergian arwah.... walaupun aku di dalam keadaan penat yg tidak ckup tdr... trasa tidak apa yg dpt menghalang aku dri trus menunggu untk menguruskan jenazah dan tidak terlintas untk berehat selagi urusan tidak sempurna...... Jenazah akan di bawa pulang ke Parit Buntar dan di simpan seblum sembahyang jumaat.


14 Dis 2011 ( 10.25 p.m.)
Aku dan abg sppu smpai ke Parit Buntar daripada hospital Taiping di mana kereta jenazah menghantar arwah ke rumah dgn di temani mak,tok dan pak lang.. tiba aku di rumh tok... aku lihat persiapan sudh siap dan arwah di letakkan di ats katil di ruang tempat beliau sakit sblum ini.... masa aku masuk ke dalam rumh... tetamu yg hadir memandang dgn pandangan yg pelik... mungkin mereka tidk mengenali aku dan dgn pemakaian aku yg tidak mengikut keadaan ( masih lgi memakai bju semalam ).... ada yg tertanya2 aku nie siapa di sbbkan aku tidak mempedulikan org sekeliling... aku terus ke bilik air mengambil wuduk untk meneman arwah membca yassin kpdanya.... sbb aku dh niat bila smpai di rumh aku nk teman arwah sekejap dan lpas 2 bru aku lega... mungkin di sbbkan di ward aku dh pn all out air mata aku...

(masa di ward... mak membca yassin pada arwah.... masa 2 aku teman kn mak untk sama2 bca yasin... mungkin di sbbkan org sudh rmai yg blik.... jdi secara automatik aku menangis dgn teresak2 sehingga aku xdpt menahan kesedihan aku... sehinggakan mak bermemberi motivasi pada aku "jgn nangis... adik dh buat yg terbaik masa arwah ada... spanjang arwah idup adik dh teman n jga tok wan.. smpai dia tutup mata"... )..... Alhamdulillah lancar aku membaca yassin pada arwah dan mengulang dua kali bacaan yassin.... dan sblum aku ke bilik air untk membersihkan badan... aku bukak tutup muka arwah.... Aku terus isgtifar dan memujik pada Pencipta kita... Muka arwah cerah.. dan dalam keadaan senyum... hati aku masa 2 senang skali... aku mencapai tuala dan terus membersihkan badan....

                                                                                                                           Bersambung......

Pemergian Mu Sangat Terasa Part 1

Pernah terpikir masa yg ada bersama dgn org yg tersyg tiba2 hilang sekelip mata??
Pernah terpikir org yg tersyg sedang bersembang2 tiba2 sudh di jemput Illahi??

Tanggal 14 - 15 Dis 2011... hari yg paling trasa sebak dan sedih akibat kehilangan seorang yg paling aku syg dlm hidup aku.... masih terasa smpai sekarang.... Seblum menulis entry aku dh pn menarik nafas sedalam2 nya untk menaip entry yg aku rasa... ini luahan hati aku yg pilu...

memang seorang lelaki memalukan apabila bersedih, menangis, berduka.... tpi manusia yg berjantina lelaki juga makhluk yg di ciptakan oleh Penciptanya mempunyai perasaan...

Aku ingat lgi seblum balik untuk cuti sem... menelefon mak kt umh untk mintak izin pulang ke kampung untk menjaga tok wan yg sedang sakit.... dgr khabar tok wan bergerak menggunakan wheelchair... so that my job 2.. dh kna pada tugas aku bila slalu g praktikel kt hospital... masa mengemas2 barang... aku pn berniat nk bawak blik buku rujukan tentang geriatrik... buku yg xpnah aku bukak dri first beli smpai la terdetik sblum tdr untk membaca nk cri treatment yg sesuai untk tok wan di kampung... senang skit untk aku blik terus wt exercise...

Dgn harapan aku blik untk menjaga tokwan... smpai saja kt kg.. aku tgk tok wan dok ats katil ja... kejap baring, kejap dudk... itu ja aktiviti dia... kencing dan berak di lakukkan di tepi katil... n belom sempat aku letak beg yg di galas... tok wan dh suh tgk lutut beliau yg sakit... jdi aku pn letak beg galas then terus pegang lutut tok wan aku.... so dri situ aku buat wt la assessment yg aku rsa ikut sedap rasa aku... dpt la trace apa problem yg dia alami... sehari ja aku dpt buat exercise untk tok wan... hari - hari kemudian, dia dh xmaw buat... tok wan aku nie law dia kta xmaw... xdak spa bleh melawan melainkan aku yg memang keras kepala... lgi tok wan kta xmaw... lgi 2 aku suh dia buat... pernah sekali 2 tok wan ambik angin dok di luar menggunakan wheelchair... aku dtng pelan2 dkat tok wan n sembang2... pas2 aku ajak dia melakukan exercise dgn suh dia berdiri dan duduk... respond dia... di halau nya aku balik... walaupun hati kecil aku sedkit kecewa.... tpi aku thu.... dia x berniat untk kta cm2.. aku ambik itu sebagai gurauaan yg selalu dia bergurau dgn aku.....

Seblum hari beliau di masukkan ke hospital taiping.... Tanggal 14 Dis 2011.. aku demam... mungkin sbb tdr yg tidak ckup... sbb tgh2 mlm aku akn tnggu tok wan dan tok untk tdr dlu.. smpai ke pgi... bila hari nk siang bru aku tdr sbb time 2 org lain dh bgun... tpi masa untk aku tdr hanya beberapa jam sbb bru saja aku terlelap... Acu akn dtng kejutkan untk angkat tok wan ke wheelchair untk di bawa mandi... walaupn dlm keadaan yg tidak sihat... tpi aku dh janji ngn mak yg aku akn ringan kan beban tok untk jaga tok wan... lpas tok wan mandi... aku pn terus ambik air panas untk demahkan pada lutut tok wan.... n lpas2 aku urut lutut supaya pengaliran darah lancar sbb sudh bpa ari tok wan tidak mengerakkan tulang empat kerat beliau... Di sebbkan tok wan yg lemah... dorang wt keputusan untk bawak tok wan untk pgi emergency untk drip tok wan... aku pn ikut skali... sblum pgi aku siap kan tok wan... letak bedak... pakai kan pampers.. suap kn air...

                                                                                                                             Bersambung

September 17, 2011

Kaca itu cantik......

Kaca juga kadang lebih cantik dari berlian jika kita pandai menghargai nya walaupan kaca bleh menguris sehingga luka... tpi ingt.. berlian dapat memotong kaca jika kita tidak menjaga dgn sebaik mungkin... dan walaupun kaca tidak semahal berlian... tidak nyata kaca tidak bernilai.....

Pembukaan entry nie jiwang skit... wahahahaha.... ntah la... sbb aku terpandang tingkap bilik aku sambil tgk hujan kt luar... nk keluar xbleh... tkut demam kna hujan... yela dh nk exam mid term kn... hahahaha... kna jaga kesshatan... cewah... hahahaha... bukan apa... Entry kli nie just nk mengingatkan diri sndri n org lain mahupun kawan2... kadang2 bnda yg biasa org lain lihat pada kita... itulah yg sebenarnye terbaik untk diri kita dan bernilai...

Pernah kita menghargai apa yang kita ada dan slalu kita bandingkan yg lebih baik yg ada pada org lain... (mcm biasa la... entry aku nie byk yg tersirat dri yg tersurat).... jadi pndai2 la kita berfikir... sbb kdng2 kita xmampu memiliki sebutir berlian dan kadang2 kita mampu memiliki berkeping2 kaca..... apa jua persepsi nilai tentang kaca yang kita mampu beli sbnarnya x setanding org yg memilik berlian....

Yg terbaik itu sebnarnye kaca yg kita lihat nilai nya rendah berbanding berlian.... sbb xramai yg mencari keistimewaan kaca berbanding berlian yg ada pelbagai daya tarikkan... dengan kilawan yg memukau org lain... smpai kita sndri lupa yg kita hanyalah memiliki kaca yg hanya kadang2 tersilap pegang... luka akan berparut.... tpi... parut itulah yg slalu nya akan mengingatkan kita pada kaca yg tidak bernilai... sbb hilang nya berlian dri kita... kaca jga yg kita kutip masa tidak punya apa2.....


August 29, 2011

DUlu ------ > Kini Berbeza.......

Dh lma x update entry kt blog aku nie..... tepanggil untk update sbb aku skang ada kt kg..... n nk kongsi perbezaan skang nie ngn dlu2.... bila smpai ke kg.... firstly yg aku rsa kekok... sbb first time aku blik naik teksi dri stesen bas..... sbb apa... abg aku cll ckp "wei... blik t naik teksi jela... jln jem la kt pekan"...... aku pn cm... perrghh.... ramai btol org yg berhijrah ke kg aku nie... smpai kn bleh jem.... sesudah smpai... bru aku thu... teruk gila jem... kalah KL.... hahahahaha.... so berbeza dri dlu.... dlu tenang n aman... skang nie... pin pin... pon pon.... bunyi hon berlambak2... hahahahaha... berbeza dlu dan skang...




Tpi apa yg terserlah keperbezaan skang nie..... aku bru rasa yg.... mna2 yg dlu sebaya n skaki ngn aku dh pn membesar bagai johan... hahahaha... rmai yg dh berkerja.... stdy... bljr sana sini..... klu x dlu... mlm2 main bunga api.... mercun... skang.... pgi kerja... overtime.... wt itu ini.... n yg berbeza.... abg aku pn dh besar... hehehe...


First untuk kali pertama aku terharu smpai kan tgh smyg terawih... aku dh pn menitis kan air mata sbb aku di imam kn oleh abg aku di suraw kt kg aku....... time 2 memang bangga sangt2... mybe bnda 2 perkara biasa bgi org lain... tpi untuk aku.... I`m proud to be ur younger brother.... Byk yg dh berubah... Dlu aku ngn abg aku dok kt saf belakang..... smpai 8 rakaat trus angkat kaki belah sbb nk main mercun ngn sppu2.... g terawih pn ngn sppu2... skang g terawih sorng2... N di ucapkan tahniah pada abg aku yg xlama lgi akn bertunang.... (potong line nmpk... kakak blom lgi bertunang = kak... komen skit sal nie... hahahaha) berbeza dlu dan skang.... 


Raya kali nie mybe lain skit sbb mne yg dok di perantawan luar negara dh pn balik ke malaysia.... so dh lama x gather sma2...... rasa nya x sbar nk berkumpul mcm dlu.... n skang pn rmai yg dh besar.... n ada karier masing2.... yg x berubah rasa nya aku kot... hahahaha... 





August 4, 2011

Art Therapy.... Ekpresi Wajah

Lama dh x update entry..... bkn apa.... terlampau sibuk dgn kerja yg ada.... huhuhuhu.. smpai kan just bukak then aku tinggalkan ja internet nie terpasang.... then dgn pagi2 yg hening nie.... hujan nie... sedap tdr... tpi aku x mengantok dh... so aku merajin kan diri untk update blog.....

Untk kli nie... aku nk update pasal Art therapy yg bru ja amali di jln kn..... klu nk di katakan.... ada membr yg dh update art therapy kt blog dorang.... (aku je yg lembab nk update blog).... hahahaha... Apa 2 "Art therapy"??? Art therapy nie 1 media rawatan (drawing ) yg di gunakan untk pesakit mental untk mengetahui feeling yg di rasa kan oleh dorng semasa terapi di jlnkan..... nk detail... search je google k?? hahahaha.... di bawah nie ada 21 gmbr yg berlainan dn di lukis oleh membr2 aku... (bukan pesakit mental ok... just berlakon2 ja)....

Tajuk Lukisan : expresi wajah semasa exam  dan semasa mengambil result..



nie pesakit yg dh rasa nya bleh dicharge dh nie.... hahahaha


nie plak errr.... comel je lukis nie... pesakit pn comel je org nye... hahahaha


nie plak ada masalah dlm personaliti sbb septut nya gmbr org yg sma... tpi nie berlainan plak... hahahaha


Nie pn pesakit yg dh bleh di pulang ke rumah & masyarakat sbb dh ok.... tgk lukisan pn dh thu....


yg nie masih lgi xok... hahahaha... jwp nye lama la dok kt wad mental...


2 lukisan nie sama ja feeling.... masih lgi ada skit2 nk lgi di perbetulkan... hahahaha



July 12, 2011

Berakhir Nya Tugasan

Entry kli nie aku pn xtaw nk update apa.... tpi yg aku taw skang.... Tugas aku akan berakhir x lama lgi.... Mula la nk merepek lam blog nie... hahahahha... bukan apa... yela.. kdng2 apa yg kita harapkan x smesti nya 100% akn terjadi... itu la realiti kehidupan.... kebanyakan yg aku nk tulis nie mybe byk yg tersirat dri yg tersurat.... 
sbb apa... penah korang terpikir ke apa motif kita nie ada dlm dunia nie law kita x di berikan tugasan??? setiap org di ciptakan akan ada matlamat sendri yg di pertanggungjawabkan dri Pencipta..... sbb 2 setiap org berlainan watak... perangai... bakat.... sbb dunia nie ibarat mcm satu pementasan teater yg terunggul.... Skrip dh ada... pelakon just main kn watak yg dh di tetapkan... samada jadi penghibur, watak jahat, watak selalu di tindas, watak org baik..... cuma setiap situasi yg berlaku... kita sndri yg akan jadi watak utama... itu lah apa yg aku nmpk dlm kehidupan skang nie.... cuma kadang2 yg mna pndai menghidupkan watak dia yg akan berjaya... insyllah... sbb segala yg terkurang akn di lengkapi dgn perlakuan secara spontan.... mcm mna nk cri spontan 2... itu yg rmai masih lgi xnmpk.... n slalu nya dunia ni ibarat mcm dh xkn berakhir walaupn kita sndri thu yg teater terulung ini akn tamat bila2 masa saja.... 

Tugasan yg aku maksud kan nie tugasan yg aku rsa memang dh tertulis hidup aku nie sbgai penghibur setiap org yg ada di sekeliling aku.... yg mana... klu bleh aku akn buat org 2 lupa kn masalah dia.... mungkin dlm dunia aku sndri org tgk... tergelak, ketawa 2 dh memang mkanan aku setiap hari... tpi bila mkin lama... aku nk hadam smua 2 pn dh xbleh... tugasan aku akn tamat mcm 2 ja.... bukan balasan yg aku nk... tpi rasanya aku x puas lgi untk kuar dri tugasan nie... sbb rasa nya rmai lgi yg aku x ajak masuk dlm dunia aku.... bkn nk kata aku ada delusion ka apa... tpi... sesuatu penyakit pn akn sembuh klu slalu happy.... n klu happy sngt pn akn jdi penyakit.... that why la aku rasa aku blom lgi bersedia untk pencen dri menghiburkan org..... n berapa ramai yg btul2 jdi penghibur???..... 

Korang xterpikir ke yg klu korang xde... family korang jlani hidup mcm biasa or akn rsa kekurangan??? sbb apa tugas korang dlm family korang?? samada wt membebankan or korang memang di perlukan dlm family... itu baru family.... tugas korang sbgai rakan??? korang rsa klu korang xde kwn2 korang akn ade penganti?? 100% sama mcm diri korang??? setiap org memang di lahirkan berlainan... walaupn ada persamaan... itulah yg kdng2 kwn mkn kwn.. sbb korang xpenah ambik tahu... kenapa korang di temukan dgn org lain untk menjadi rakan org 2... penah pikir?? x kn???..... 2 baru kawan.... yg klu dok bersayang2... korang pikir x napa korang di temukan n then di lahirkan 1 perasaan yg korang rasa semcm je... jmpa pn hati dup dap dup dap.... nk bercakp pn tergagap2... tpi bila dh dpt... korang tetiba rsa boring plak ari2 asyik jmpe... mna pgi "dup dap dup dap" 2?? mna pgi gagap2 2?? sbb apa?? xpnah terpikir knapa di temukan dgn pasangan korang.... apa tugas kita bila di temukan dgn seseorang.... sbb kita slalu merasakan yg pgi nya seseorang 2.... akn ada penganti walaupun xsma mcm yg kita ada dlu.... sama ada penganti yg lebih baik... ataw pn sebalik nya... rugi klu dpt pengnti yg sebalik nya..... insyllah aku sambung balik pembebelan aku nie lain kli sbb dh lewat sngt nie.. 


Pikir2 kn la apa tugasan korang plak hidup dlm dunia nie.... 

June 28, 2011

Kerna Duit.........

Entry kali nie aku nk bercakap sal duit........ Sbb apa.... Kerna duit la org hilang segala2 nya.... Kerna duit la hilang Malu.... Kerna duit la hilang akal..... Kerna duit la hilang org yg di syg..... Kerna duit la hilang perasaan...

Bukan apa.. sbb dh byk pengalaman aku yg berkaitan dgn duit nie... bila ada 2.... org akn hilang pertimbangan... sakan membeli itu ini... pikir time ada duit untk enjoy.... bila dh xda duit.... bru nk mngadoh.... menyesal pn x berguna... time 2 la kata nya... nk berjimat sbb duit dh skit.... slalu nie aku tgk yg ada di sekeliling aku nie... member2 aku....

ada yg sbb duit pn bleh hilang org yg di syg..... rmai dh org dlm dunia ni mcm 2..... masa ada duit lupa segala2 nya.... kejar yg fantasi tolak yg hakiki..... masa itu mata di gunakan... akal dn hati di biar kan buta.... Ibu bapa pn kdng2 umpama penghalang... tpi duit adalah segala2 nya..... Penah nk pikir apa yg akan terjadi klu tiada duit??? xpnah sbb meluhat dgn mata x sama melihat dgn hati dan akal....

Jika kemampuan kita hanya lah setakat yg ada.... jgn la nk dri kemampuan.... ukur baju di badan sndri.... xkisah klu nk pnjam duit.... tpi mampu kah untk di bayar???? jika diri sndri yg ada pn just meminjam... x pnah di pinjam.... duit bukan segala2nya.... n klu la duit segala2 nya.... tidak tercipta la kehidupan selepas Kematian....... pikir2 la.....

Org skang jarang mencari yg abadi.... tpi hanya mencari untk ckup hari ini...... apa yg lebih penting dri duit selain Family, Kwn2, dn org yg di syg..... bkn kata xbleh nk enjoy.... tpi... di ULANGI!!!.... UKUR BAJU DI BADAN SENDIRI....... bkn hilang kn rasa malu untk meraih simpati kt org lain..... bkn nya sudh kehilangan mak bapak.... klu xmaw sushkan mak bapak.... just ikut kemampuan sudh... jgn nk berlebih2.... itu yg menyusahkan mak bapak......

June 24, 2011

Slow Update Blog....... (_ _u)

Entry nie aku just nk bgtow yg.......

    Blog ini akan slow di update........
    (walaupan memang slalu lambt update)

            Kerna di sebbkan keadaan aku yg......

                  Tidak mengizikan tahap kesihatan telah terganggu..


Jadi kemungkinan blog ini akn berhabuk... sunyi sepi... (tpi kn dh letak lagu faizal tahir...) Sbb bukan xmaw update.... byk bnda aku nk update... tpi di sbbkan kesihatan aku nie kurang memuaskan.... n tahap yg xmengizikan aku untk lama2 di depan laptop.... Dh lma dh dok sakit cuma kali nie... aku kna rest dlu sblum menjadi lebih teruk... sbb xlma lgi dh nk balik kolej.... n sem yg bakal aku lalui akn menjadi sem yg paling.... perrrghhhh...... TarBAIK wok..... jadi aku kna maintain kn la tahap kesihatan aku di paras normal... (walaupn sedang menghidap tahap kesihatan yg x normal sbnrnya...)..... 

Mungkin ini juga akan memberi Impak Kesan ke kepada blog aku yg lagi satu 1.... (http://isymia.blogspot.com) mungkin akan ada 1 entry untk aku update dlm masa 2 - 3 ari.... Insyllah pada pembaca yg slalu lepak kt situ.. bca kisah2 pengalaman seram aku.... (ade ke??) yg mengharapkan dan menanti2 kn cerita baru ( mcm la ) aku mintk maaf sbb bukan apa.... keadaan kesihatan yg tidak mengizinkan aku.... insyllah bila ada kekuatan aku akn update yg terbaik untk pembaca.... dan walaupn keadaan kurang sihat nie... aku akn cuba jgk menaip sikit2..... dan cuba menghabiskan menulis blog..... insyllah....


Harapan yg terakhir..... harap pembaca yg membaca blog aku... xkira la yg nie ke or blog kesah pengalaman seram aku..... Doa kan aku di sembuhkan dlm keadaan yg sejahtera... dan di berikan kesihatan yg sedia kala.... Amin... Insyllah... 


June 22, 2011

Oh Bulan.......

Entry kali nie sal bulan nie... aku pn xtaw sal aku wt entry sal bulan... mybe sbb aku suka tgk langgit.... 2 yg bulan menjadi salah 1 feveret nie....


Ni aku snap sndri time bulan mengambang nie.... cantik wooo... tpi kamera enset ja aku pkai nie.... cikai punya.... sbb apa aku suka tgk bulan??? mybe sbb dlu nk jadi angkasawan kot... hahahaha

Nmpk cute ja kn bila bulan di balik2 awan..... hahahahaa.... memang dlu aku penah berangan2 nk jadi angkasawan ke langgit.... tpi... apakah punya angan2 ... hahahaha..... 

jadi terima lah lagu dri Yuna.... 

hahahaha... layan jela entry aku kli nie.... kah3.... 

Ohhhh Durian Dulu dan Sekarang



Entry kali nie nk ckp pasai dorian..... woow.... Dlu klu kecik... pakar kopek dorian nie...... perrghh... peminat setia.... bleh kata apa saja yg berkaitan ngn dorian.... pulun ja mkn..... hahahahahaa.... nak2 mkn ngn pulut... lgi la berselera...... kecik2 dlu klu nk balik kg ja.... ada org jual dorian.... suh abah benti.... beli 2 palestik... hahahaha.....

Dlu selalu time kecik.... mkn smpai demam2.... yela kn... dorian kn panas..... Aku ingt lgi... masa 2 darjah 3... masa 2 seminggu aku x g skolh.. sbb demam.... pas2 dh baik demam pgi skolh.... balik dri skolh.... jiran bgi pulut dorian..... aku apa lgi... dh hantu dorian.... mkn smpai licin..... pas2 bila mlm... tu dia.... demam blik.... dlm minggu 2 pgi skolah sehari ja... sbb demam blik seminggu.... hahahaha.. 2 la penangan buah Dorian time aku kecik.....




tgk memang mnyelerakan.... hehehehe..... Tapi bila dh meningkat dewasa nie... aku rasa mcm... xselera dh aku mkn dorian.... skang nie baw dia pn dh wt aku pening kepala..... mkn pn jarang2... law teingin sngt bru mkn... tpi memang jarang la..... Lgipn kt rumh aku nie.... Selalu sngt staf2 ayh aku antar buah Dorian... mybe Musim kot kt tempat aku nie..... Tpi law mak aku suh kopek... memang aku kopek kn... tpi aku xmkn dh Dorian nie... hehehehe...

Skang aku rasa buah nie bkn jdi feveret aku dh.... kira di black list kan dh... hahaha.. kesian kau Dorian.... bkn apa... diri aku nie dh xdpt menerima kau wahai Raja Buah... hahahahaaha.... Peace Yo

June 12, 2011

Awek Baru Aku.....

Assalamualaikum..... hehehe... ha?? ape?? happy nmpk?? ai msti la... hahaha... aku dpt awek bru der... so nk citer skit la hari yg bertuah... hehehe... Alkisah cerita nya cengini la ye... Magrhib 2 aku ikut le abah teman g suraw (alhamdulillah)... pas2 lpas dri blik dri suraw... kitorang memang nk g paso mlm.... so sesudah smpai pasar mlm... deme nk thu?? ramai beno org sne dtng nye paso mlm.... So neman nie jln la ngn adik teman.... mike nk thu... pusing2 punye pusing... teman terpandang nie... perrgh... segak.. comel.... putih2 brown lgi 2... kecik2 je.. kecik2 molek org ckp.... memang terpikat.... jdi nye... teman nie pgi la dekat... thu ape die?? 

Nie ha...... 


My new "awek" yg bertahta di hati nie... hahahaha.... comel2 dorng... aku pn pilih la dua ekor... hahaha.. beli la aku dorng nie bwk balik umh.... dh terpikat sngt kn... melamar2 dpt la pallete free.... hahahaha... so dorng dh jdi ahli keluarga aku yg baru.... 



Dorng nie kecik dari doni... si arnab aku yg sedia ada..... nk d jdikan citer.... aku ptng tdi bawak la new friends nie masuk ke umh doni.... tpi sbb baru lgi so aku kna la alert skit... tkut kang di gigit DOni 2... bkn bleh... kuat merajuk.... so lpas kn la kn umh si DOni 2... dh asyik terkurung ja lam sngkar... dpt jgk dorng berlari.... tpi last2 aku jgk yg kne... DOni marah aku bwk dorng masuk... aku plak yg kna gigit di kaki... ish2... maaf la doni... teman nk bgi kome ade kwn.... pas2 DOni mengamuk campak bekas mknan... memang tdi nmpk dia menunjuk perasaan.... kesian DOni... aku syg ko jgk la... hayo... 

2 la kwn2... binatang pn ada perasaan jeles... merajuk... menunjuk perasaan... dorng pn makhluk yg punyai perasaan.... that y la aku syg dorng sngt2.... nie Video cute yg di lakonkan oleh sahabat baru aku nie.... 

video

June 9, 2011

Bedtime story.... Turn aku plak citer... hehehehe

Entry kli nie saja ja nk update sal bedtime story... hehehe.. memang kadang2 aku akn buat request untk bedtime story... kt spa?? spa2 ja... so mlm ni aku dh jnji untk menceritakan bedtime story... org yg nk dgr 2 plak kejap2 ingtkn aku kejap2 ingtkan aku... kte nye tkut aku lupa..hahaha.. insyllah xkn lupa... Jdi aku pn cerita kn tentang knapa anjing & kucing slalu bergadoh + napa kucing dh berak die kambus taik die + napa kucing suka kejar tikus n benci sngt kt tikus... jadi inilah yg aku cerita kn untk bedtime story aku..... 




cerita knapa anjing slalu bergadoh ngn kucing... n knapa kucing slalu sngt kejar tikus..
hehehehe
ok.. cmnie citer die..
Pada masa dlu...
ade 2 kerajaan yg besar...
satu ni adalah negara kucing...
satu lgi negara anjing....
memang dlm dunia dlu..
kucing ngn anjing memang slalu berperang ngn antara 2 kerajaan nie..
di sbbkan peperangan slalu berlaku...
tikus yg rakyat nya hidup merempat di anggap sbgai kaum yg kuat mencuri...
pada 1 hari nie...
kucing n anjing dh xlarat nk berperang..
sbb rmai rakyat dorng terbunuh n negara mereka jdi huru hara..
so kucing pn hantar wakil untk jmpa ketua negara anjing...
untk menghentikan peperangan...
jdi dorng pn buat la 1 perjanjian di atas kertas di mana...
dlm kertas 2 tertulis...
mereka akn berbaik sekiranya kertas perjanjian nie masih lgi ada n elok di jga...
klu kucing hilangkan kertas perjanjian nie..
maka dorng akn bergadoh smpai bila2..
n kertas perjanjian 2 akn di update selalu smada kucing menjaga dgn elok ke x..
jdi dh siap dorng tanda tangan ats kertas penjanjian 2..
wakil kucing pn balik la ke negera dia..
kertas perjanjian 2 dorang simpan dlm gudang yg luas sngt...
dlm gudang 2 ada gandum...
jdi tikus yg merempat nie merayau2 kt gudang 2 untk curi gandum...
bila dh curi gandum... x sedar dlm satu guni 2 ade kertas perjanjian antra kucing n anjing...
so dorng pn agih2 kn gandu, 2..
maka.. anak2 tikus yg xthu ape2 nie pn..
mkn skali ngn kertas2..
satu ari dtng la wakil negara anjing untk periksa kertas perjanjian 2..
bila kucing cri xde...
jdi mengigil la kucing nie sbb kertas 2 dh hilang n yg ade tapak kaki tikus dlm gudng 2..
jdi anjing pn marah...
so anjing bersumpah pada kucing... klu die jmpe kucing... die akan belasah kucing dgn2 taik2 kucing pn die akn belasah...
so dorng mengistihar kan pergadohan smpai bila2...
n kucing plak akn tutup taik die ngn tanah lpas buang ....

pas2 kucing plak berdendam ngn tikus... sbb tikus dh curi kertas perjanjian die ngn anjing... n menyebabkan anjing menjadi musuh kucing blik..
jadi sbb 2 la kucing benci sngt ngn tikus

n law jmpe tikus msti dorng kejar n bunuh,,
so sbb 2 la..
hehehe...
-The End-

( aku copy paste je dri ape yg aku dh citer kn bedtime story)... xlrat la aku nk taip blik... hehehehe...


So bleh la tdr ngn nyenyak lpas dpt dgr bedtime story kn... hehehehe... NIT8 all..... Sweet Dream... hehehehe

June 8, 2011

Arnab... ooo Rabbit....

Di sebb kan kwn aku ni bru ja membela arnab... so Entry kli nie nk bgtow skit la pasal arnab yg aku taw... hehehehe... Di sbb kn dia bru ja beli tdi... ish2... dia terus cll aku.. tnye cmna nk mandikan... aku pn cm... aaah?? nk mndikan arnab?? hahahaha... bru je bli nk terus bg mndi... mau terkejot arnab 2... hahaha... so aku pn bgi la skit nasihat... bla bla bla bla... n then bgtow la skit info sal mknan arnab... arnab bleh mkn sayur.. tpi x bleh melebih2 sbb arnab yg dri pet shop x lasak mcm arnab liar kt hutan... sbb arnab dri pet shop hidup dgn mkn dedak ataw pallete yg di beri oleh owner kedai 2.... so mungkin mereka kurang mkn sayur.. jdi apabila dh jdi kebiasaan... sayur akn menyebabkan kemudaratan.. tpi bkn xbleh bgi... bleh.. cuba dlm kuantiti yg kurang.. sbb klu bgi kangkung pn.. arnab akn cirit birit... n getah yg ada pada kangkung 2 leh mnyebabkan arnab sakit.... so mungkin bleh bgi arnab sayur2ran 2 kali seminggu... <--- walaupn arnab kt umh aku main bantai je mkn sayur bila tuan die kasi... hahahaha.. itu untk permaknan arnab la...

Klu nk ikutkan ini lah piramid mknan untk diet yg seimbang untk arnab anda.... tpi biasa la.. korang ikut x piramid mkanan seimbang??? x kn?? sma la jgk ngn arnab... hahahaha... tpi sekali sekala apa slah nya ikut piramid nie kn... hehehe.. so ini terserah pada individu...

Arnab jugak boleh di ajar untk "litter training".... bleh ajar toileting... so dia punya najis xdi buang merata2... xdak la bersepah2... so aku dh pn dpt mngajar arnab aku Si Doni 2 untk buang najis n kencing pada 1 tempat ja...


dia hanya buang najis kt situ je... so tips cmna nk training die pndai membuang di satu tempat... dgn mengumpul najis2 die letak pada satu tempat... lama2 dia akn thu... "ohh.. situ tandas rupanya".... hehehe.... gmbar nie di ambil bru ja tdi.. sbb skang nie ngah mencuba untk biar kn dia berkawan dgn seekor anak kucing.... tpi nmpk mcm tipis ja peluang sbb si ank kuceng 2 thu nk mngusik ja... hahaha...

sebenar nye law x dlm sangkar nie ada pasir... tpi sbb dh di buang... 2 yg ada simen ja.... n nie plak gmbr yg sempat di candid...

Luas Rumah dia nie... tpi tinggal biasa la.. bujang.. tinggal sekor... hahaha..  itu tempat mainan dia.... nk tnjuk tempat tdur dia mlas.. sbb bersepah... hahhaha... biasa la bila dh bujang nie.. mlas nk kemas tempat tdr ye x.. hahahaha... so itu la serba sedikit info... n yg paling penting... arnab nie sbnarnya ckup takut ngn ketinggian.. sbb 2 klu kita angkat die tnggi dia akn meronta2.. n kdng2 menggigit.... biasa la klu dh gayat 2.. perlu juga thu.... kaki arnab kurang mnyerap hentakkan.. xsma mcm kucing... tulang arnab juga senang patah... n klu arnab jatuh dri tmpt tinggi.. memang bleh mnyebabkan fracture... hehehe.. so elakkan meletakan arnab anda di tempat tinggi or sengaja2 membaling arnab anda ke lantai mcm slalu kita wt kt kuceng.... hahhahaha

P/S : Sayangi haiwan dan jgn membela haiwan jika tiada sifat tanggunggjawab..... So.. mybe ada byk info.. nnti la update lain... ok???

June 7, 2011

Kisah Pengalaman Sepanjang Kehdiupan Aku

Skang dh slow update blog bkn sebb apa.... Sbb blog baru dh pn di lancarkan... hehehe.. blog baru yg aku create 1 lgi untk aku cerita kn pengalaman seram aku... sbb kt sni xbleh la aku nk campur smue citer.... Jdi aku create 1 lgi blog di mna blog itu adalah.... Anugerah Pancaindra Ke - 6 




Blog ni aku wt sbb aku nk cerita kn pengalaman yg bila aku cerita kt org... org mcm.. bdk nie btol ke x btol nie???  Itu la yg aku slalu kna... sbb aku wt blog nie jgk untk nk kome smue rse... <-- klu bleh rsa la.. feeling... cmna takut n seram apabila berada dlm situasi mcm aku.... mungkin cerita mcm rekaan... tpi klu penah rsa... baru la thu rekaan ataw realiti.... Mungkin xda apa yg special... Pengalaman ni walaupn x bermakna... tpi ia tetap juga pengalaman.. di mna xsemua org dpt merasa dn xsemua yg ingin merasa.... Walaupun aku pn memang x teringin nk rasa.... tpi aku terima seadanya... Melawat la juga ye blog aku 1 lgi.... n Klu yg takut cerita seram.. jgn baca time mlm2... hahahah... http://isymia.blogspot.com yg akn membawa anda selami pengalaman seram... <--- mybe ada yg ckp x seram... yela kan.... law bca ngn realiti mna la nk sama... tapi insyllah aku tetap akn menulis blog n update pengalaman aku.... 

June 5, 2011

Abih Sudah Sem yg Terpanjang....

Alhamdulillah... Akhir nya... berjaya menghabiskan Sem ini.... dan skang sedang bercoti... hehehehe.. so ini lah serba sdikit untk sem ini..... 









ini la Amali untk Mobiliti n Driving Rehab..... 




Ini lah waktu nk Exam.... hahahahaha..... Syabas Pada Smua yg berjaya.... 









Ini lah apabila dh abih exam dn sedang menunggu result untk exam..... 

 Apabila aku di paksa menjadi Model untk Fashion show batch 27.... hahahaha



 Credit 2 all my friends... Batch 27 sbb menjayakan Fashion show time dinner... hahahaha




Selpas dinner hanya mampu berdoa untk result yg akan kuar.... hehehehehe

N last skali.... ini lah org yg slalu menjayakan aku naik sem.... Thankz a lot for Sharon Bong Her Qweng.... yg memaksa aku stdy... hahahahah..... That is my best friend ever.....