June 12, 2012

Tutorial Untuk Kucing Mengenal Tuannya

Assalamulaikum... bersawang dh nie blog aku... al maklum la.. aku slalu dok lepak kt blog yg satu lagi 2... yg nie... Klik sni untk lepak kt blog aku yg satu lgi... Tpi dlm entry kli nie.. aku nk share mcm mna aku berjaya membuat anak2 kucing untuk ikut mana ja aku pergi n menganggap aku seperti parent dorng... sbnar nya kt umh aku nie... terlahir la plak 3 ekor anak kucing.... bru ja dpt pandai berjalan n blom lgi cerai susu dri ibu... tpi dh sbb aku nie tuan yg slalu xdak benda nk buat (on9 je keja )... so aku pn terlebih meluangkan masa ngn bdk2 3 ekor nie... 




So aku share la skit video kt bawah nie masa ngah melatih dorng 3 ekor nie.... 


video




Apa yg perlu kita lakukkan sebelum nk suh kucing2 nie mengenal kita :-


1) Korang cri la ank kucing... senang skit nk train.. sbb bila train dri kecik nie.. insyllah.. lgi senang... 


2) Korang kna la byk bersabar... sbb training dorng nie memang kdng2 lambat untk membuahkan hasil


3) Sblum pegang anak kucing... korang peluk and main2 la dlu ngn ibu anak2 kucing 2.. sbb biar lekat bau  
    ibu kucing kt korng... Ibu kucing 2 pn akan kenal bau korang.. so xda la dia marah law korang pegang   
    anak dia... kucing pn pkai deria bau kn.. so kna main ngan deria bau dorng... anak kucing pn akan 
    anggap korang ibu dorng... 


4) Make sure sblum korang nk bgi arahan 2... korang dh sedia kan treat or reward... bgus lgi klu dorng ngah 
    lapar... so bila ngah lapar.. korang plak tnjuk makanan.. lgi la senang otak dorng 2 nk grab.. 


5) Apa pn yang penting... suara memainkan peranan... kucing faham sbnarnya apa yg korang ckp... cuba dia 
    nk luahkan blik xdpt... Bila lama2 korang asyik panggil2... dia akan thu suara tuan dia..


6) Ada lgi yg penting... masa usap kucing... selawat la skit... insyallah lgi kuat hubungan haiwan dgn 
    tuannya...


7) Lastly... apa yg aku nk share.... make sure lpas main kucing ke arnab or ape2 haiwan pn... TOLONG 
    BASUH TANGAN DENGAN SEMPURNA.... hehehehe.... 






P/S : Nie just apa yg aku slalu buat... n memerlukan kesabaran yg tinggi untuk membuahkan hasil.. Klu ada lgi... bleh la share2... hehehehe




My new Kittens..... Kembar 3... n slalu dgr ckp... hahaha... n amat2 lah manja nie... 





February 5, 2012

Ceritera Cinta (Kwn Baik to Kwn Istimewa) Part 1

Firstly masa orentasi Jan 2009.... Aku masuk dlm LDK... Dia lah orang yg sama kos dgn aku.... So di sebbkan dia satu kos ngn aku... msti la aku kna kenal dia... n dgn cekap nye.. aku menjeling ke arah matrik kad sementara dia... dlm ati "Oh...itu nma dia"... ok.. masa 2 just aku tgk dia... kurang nk berckp ngn laki2 dlm kumpulan LDK kmi... tpi di sebbkn aku nie dlm kelompok yg happening n suka mengacaw org... dpt la aku bercakap skit2 ngn dia.. nk d jdi kan cerita... hari untk masuk ke klass... hari first untk mencari jawatankuasa dlm klass... nama aku telah di select untk dji calon ketua klass... sbb dlm klass ada sorng nama yg sma dgn aku... jdi kami di pisah kn dgn memanggil nma bapa masa 2... so penyelaras pn tnya.. "Shafiee Desa or Shafei Rahman"... dlm klass punya la rmai sbut.. "DESA"... hahahaha... tpi nasib aku baik.. just di lantik menjadi ketua untk pecahan group... 

Masa aku dh di lantik ketua group (B)... penyelaras memberi peluang untk kami (ketua2) untk select sndri penolong yg di kalangan perempuan... masa 2 dlm kepala hotak aku... hahaha. sapa lgi yg aku knal budk pompuan klu bkn dia... dgn pantas dn laju jari aku menuding ke arah Dia... Yup... She will be my PA (Personal Assistant)... sejak dri 2 aku memang rapat ngn dia... aku jdi rapat bila aku di terminate dri kolej... mcm2 masalah aku mengadu pada dia.. selama 6 bulan aku berada di rumah... tpi aku xpnah terputus contact dgn dia... then kami pn menjadi kwn paling akrab... walaupun aku tiada lgi di kolej... setiap masa jgk aku menghantar sms pada dia untk mengetahui keadaan di dlm klass....

selpas 6 bulan membuat rayuan... aku rasa dia org pling gembira sbb dia org yg first aku bgtow yg aku akn kembali ke kolej untk masuk kembali bljr... masa 2 aku ingt lgi dia ckp kt aku... "Menipu la... btol ke nie??".. n dlm enset 2 masa aku cll... bleh dgr la die menjerit bgtow kwn2 yg lain yg aku akn kembali.... juga masa aku ke kolej smula... first org yg aku cri adalah dia... walaupun 6 bulan... tpi aku xthu knapa aku rindu sngt pada dia... mybe dia adalah kwn baik aku yg aku mula2 knal masa jejak kaki ke Sg. Buloh.... n kami menjadi bertambah akrab.... dia byk menolong dlm memberi smngt sewaktu aku jatuh... sewaktu aku sedih... xpnah dia putus asa dn melayan perangai aku yg senang mengaku kalah... -She is my best friend ever -

January 19, 2012

Pertama kali membuat Jari Palsu

Salam... dh lama juga rsa nya x update entry dlm blog nie... maklumlah... sekarang dh final year... so skang nie ngah practikel di Sg. Petani.... selama 2 bulan di sini.... n dh berlalu seminggu berada di Sg. Petani di Hospital di sini.... Sebenarnya bnyk kli dh buat practikel kt sni...

Entry kli nie nk berkongsi "kejayaan" yg aku rsa... first time aku buat... hehehe... apa yg aku dh buat??? xkn xbca tajuk kot... hehehehehe..... Aku telah berjaya membuat satu ibu jari palsu pada pesakit yg mengalami kemalangan semasa mengendali mesin kelapa dan menyebabkan kehilangan jari ibu, jari telunjuk dan juga jari tengah.... sbnarnya... jari ibu adalah jari yg paling berharga... tanpa jari ibu memang susah untk melakukan kerja seharian....

Tpi Alhamdulillah sebb jari yg kudung pada tgn di seblah kiri dan jarang di gunakan untk melakukan kerja... jadi semasa beliau dtng ke Jabatan Rehabilitasi (Unit Jurupulih Carakerja) untk mendapat rawatan.... terapis yg menjadi incharger aku menyuruh aku membuat satu jari palsu kepada pesakit itu bgi memboleh kn beliau walaupun tidak dpt mencukupkan ke tiga2 jari namun sudh cukup memandai dgn membuat ibu jari palsu... Di bawah nie aku sempat menangkap beberapa keping gmbr untk menunjukkan bukti... hehehehe...





membentuk kn splint (thermoplastic) dgn mengikut bentuk jari sendri


selepas siap di potong dan di touch up.... 


di letakkan pada bahagian jari kudung pada pesakit... (lupa nk ambik gmbr ibu jari pesakit)


Akhir skali ini la hasil nya.... gabungan splint dan kain PG (pressure garment)..... 

bila siap di pakai pada pesakit... dlm 5 minit bgi penerangan tentang penjagaan benda nie... then melatih pesakit menggunakan ibu jari palsu ini untuk mengambil barang2 dan menguji kekuatan pinch... 

Sonok dan puas apabila melihat pesakit ceria dan lega apabila menyiapkan ibu jari palsu nie.... memang berpuas ati..... Alhamdulillah.... ini lah satu nikmat yg di kecapi semasa melakukan kerja....