June 28, 2011

Kerna Duit.........

Entry kali nie aku nk bercakap sal duit........ Sbb apa.... Kerna duit la org hilang segala2 nya.... Kerna duit la hilang Malu.... Kerna duit la hilang akal..... Kerna duit la hilang org yg di syg..... Kerna duit la hilang perasaan...

Bukan apa.. sbb dh byk pengalaman aku yg berkaitan dgn duit nie... bila ada 2.... org akn hilang pertimbangan... sakan membeli itu ini... pikir time ada duit untk enjoy.... bila dh xda duit.... bru nk mngadoh.... menyesal pn x berguna... time 2 la kata nya... nk berjimat sbb duit dh skit.... slalu nie aku tgk yg ada di sekeliling aku nie... member2 aku....

ada yg sbb duit pn bleh hilang org yg di syg..... rmai dh org dlm dunia ni mcm 2..... masa ada duit lupa segala2 nya.... kejar yg fantasi tolak yg hakiki..... masa itu mata di gunakan... akal dn hati di biar kan buta.... Ibu bapa pn kdng2 umpama penghalang... tpi duit adalah segala2 nya..... Penah nk pikir apa yg akan terjadi klu tiada duit??? xpnah sbb meluhat dgn mata x sama melihat dgn hati dan akal....

Jika kemampuan kita hanya lah setakat yg ada.... jgn la nk dri kemampuan.... ukur baju di badan sndri.... xkisah klu nk pnjam duit.... tpi mampu kah untk di bayar???? jika diri sndri yg ada pn just meminjam... x pnah di pinjam.... duit bukan segala2nya.... n klu la duit segala2 nya.... tidak tercipta la kehidupan selepas Kematian....... pikir2 la.....

Org skang jarang mencari yg abadi.... tpi hanya mencari untk ckup hari ini...... apa yg lebih penting dri duit selain Family, Kwn2, dn org yg di syg..... bkn kata xbleh nk enjoy.... tpi... di ULANGI!!!.... UKUR BAJU DI BADAN SENDIRI....... bkn hilang kn rasa malu untk meraih simpati kt org lain..... bkn nya sudh kehilangan mak bapak.... klu xmaw sushkan mak bapak.... just ikut kemampuan sudh... jgn nk berlebih2.... itu yg menyusahkan mak bapak......

June 24, 2011

Slow Update Blog....... (_ _u)

Entry nie aku just nk bgtow yg.......

    Blog ini akan slow di update........
    (walaupan memang slalu lambt update)

            Kerna di sebbkan keadaan aku yg......

                  Tidak mengizikan tahap kesihatan telah terganggu..


Jadi kemungkinan blog ini akn berhabuk... sunyi sepi... (tpi kn dh letak lagu faizal tahir...) Sbb bukan xmaw update.... byk bnda aku nk update... tpi di sbbkan kesihatan aku nie kurang memuaskan.... n tahap yg xmengizikan aku untk lama2 di depan laptop.... Dh lma dh dok sakit cuma kali nie... aku kna rest dlu sblum menjadi lebih teruk... sbb xlma lgi dh nk balik kolej.... n sem yg bakal aku lalui akn menjadi sem yg paling.... perrrghhhh...... TarBAIK wok..... jadi aku kna maintain kn la tahap kesihatan aku di paras normal... (walaupn sedang menghidap tahap kesihatan yg x normal sbnrnya...)..... 

Mungkin ini juga akan memberi Impak Kesan ke kepada blog aku yg lagi satu 1.... (http://isymia.blogspot.com) mungkin akan ada 1 entry untk aku update dlm masa 2 - 3 ari.... Insyllah pada pembaca yg slalu lepak kt situ.. bca kisah2 pengalaman seram aku.... (ade ke??) yg mengharapkan dan menanti2 kn cerita baru ( mcm la ) aku mintk maaf sbb bukan apa.... keadaan kesihatan yg tidak mengizinkan aku.... insyllah bila ada kekuatan aku akn update yg terbaik untk pembaca.... dan walaupn keadaan kurang sihat nie... aku akn cuba jgk menaip sikit2..... dan cuba menghabiskan menulis blog..... insyllah....


Harapan yg terakhir..... harap pembaca yg membaca blog aku... xkira la yg nie ke or blog kesah pengalaman seram aku..... Doa kan aku di sembuhkan dlm keadaan yg sejahtera... dan di berikan kesihatan yg sedia kala.... Amin... Insyllah... 


June 22, 2011

Oh Bulan.......

Entry kali nie sal bulan nie... aku pn xtaw sal aku wt entry sal bulan... mybe sbb aku suka tgk langgit.... 2 yg bulan menjadi salah 1 feveret nie....


Ni aku snap sndri time bulan mengambang nie.... cantik wooo... tpi kamera enset ja aku pkai nie.... cikai punya.... sbb apa aku suka tgk bulan??? mybe sbb dlu nk jadi angkasawan kot... hahahaha

Nmpk cute ja kn bila bulan di balik2 awan..... hahahahaa.... memang dlu aku penah berangan2 nk jadi angkasawan ke langgit.... tpi... apakah punya angan2 ... hahahaha..... 

jadi terima lah lagu dri Yuna.... 

hahahaha... layan jela entry aku kli nie.... kah3.... 

Ohhhh Durian Dulu dan Sekarang



Entry kali nie nk ckp pasai dorian..... woow.... Dlu klu kecik... pakar kopek dorian nie...... perrghh... peminat setia.... bleh kata apa saja yg berkaitan ngn dorian.... pulun ja mkn..... hahahahahaa.... nak2 mkn ngn pulut... lgi la berselera...... kecik2 dlu klu nk balik kg ja.... ada org jual dorian.... suh abah benti.... beli 2 palestik... hahahaha.....

Dlu selalu time kecik.... mkn smpai demam2.... yela kn... dorian kn panas..... Aku ingt lgi... masa 2 darjah 3... masa 2 seminggu aku x g skolh.. sbb demam.... pas2 dh baik demam pgi skolh.... balik dri skolh.... jiran bgi pulut dorian..... aku apa lgi... dh hantu dorian.... mkn smpai licin..... pas2 bila mlm... tu dia.... demam blik.... dlm minggu 2 pgi skolah sehari ja... sbb demam blik seminggu.... hahahaha.. 2 la penangan buah Dorian time aku kecik.....




tgk memang mnyelerakan.... hehehehe..... Tapi bila dh meningkat dewasa nie... aku rasa mcm... xselera dh aku mkn dorian.... skang nie baw dia pn dh wt aku pening kepala..... mkn pn jarang2... law teingin sngt bru mkn... tpi memang jarang la..... Lgipn kt rumh aku nie.... Selalu sngt staf2 ayh aku antar buah Dorian... mybe Musim kot kt tempat aku nie..... Tpi law mak aku suh kopek... memang aku kopek kn... tpi aku xmkn dh Dorian nie... hehehehe...

Skang aku rasa buah nie bkn jdi feveret aku dh.... kira di black list kan dh... hahaha.. kesian kau Dorian.... bkn apa... diri aku nie dh xdpt menerima kau wahai Raja Buah... hahahahaaha.... Peace Yo

June 12, 2011

Awek Baru Aku.....

Assalamualaikum..... hehehe... ha?? ape?? happy nmpk?? ai msti la... hahaha... aku dpt awek bru der... so nk citer skit la hari yg bertuah... hehehe... Alkisah cerita nya cengini la ye... Magrhib 2 aku ikut le abah teman g suraw (alhamdulillah)... pas2 lpas dri blik dri suraw... kitorang memang nk g paso mlm.... so sesudah smpai pasar mlm... deme nk thu?? ramai beno org sne dtng nye paso mlm.... So neman nie jln la ngn adik teman.... mike nk thu... pusing2 punye pusing... teman terpandang nie... perrgh... segak.. comel.... putih2 brown lgi 2... kecik2 je.. kecik2 molek org ckp.... memang terpikat.... jdi nye... teman nie pgi la dekat... thu ape die?? 

Nie ha...... 


My new "awek" yg bertahta di hati nie... hahahaha.... comel2 dorng... aku pn pilih la dua ekor... hahaha.. beli la aku dorng nie bwk balik umh.... dh terpikat sngt kn... melamar2 dpt la pallete free.... hahahaha... so dorng dh jdi ahli keluarga aku yg baru.... 



Dorng nie kecik dari doni... si arnab aku yg sedia ada..... nk d jdikan citer.... aku ptng tdi bawak la new friends nie masuk ke umh doni.... tpi sbb baru lgi so aku kna la alert skit... tkut kang di gigit DOni 2... bkn bleh... kuat merajuk.... so lpas kn la kn umh si DOni 2... dh asyik terkurung ja lam sngkar... dpt jgk dorng berlari.... tpi last2 aku jgk yg kne... DOni marah aku bwk dorng masuk... aku plak yg kna gigit di kaki... ish2... maaf la doni... teman nk bgi kome ade kwn.... pas2 DOni mengamuk campak bekas mknan... memang tdi nmpk dia menunjuk perasaan.... kesian DOni... aku syg ko jgk la... hayo... 

2 la kwn2... binatang pn ada perasaan jeles... merajuk... menunjuk perasaan... dorng pn makhluk yg punyai perasaan.... that y la aku syg dorng sngt2.... nie Video cute yg di lakonkan oleh sahabat baru aku nie.... 

video

June 9, 2011

Bedtime story.... Turn aku plak citer... hehehehe

Entry kli nie saja ja nk update sal bedtime story... hehehe.. memang kadang2 aku akn buat request untk bedtime story... kt spa?? spa2 ja... so mlm ni aku dh jnji untk menceritakan bedtime story... org yg nk dgr 2 plak kejap2 ingtkn aku kejap2 ingtkan aku... kte nye tkut aku lupa..hahaha.. insyllah xkn lupa... Jdi aku pn cerita kn tentang knapa anjing & kucing slalu bergadoh + napa kucing dh berak die kambus taik die + napa kucing suka kejar tikus n benci sngt kt tikus... jadi inilah yg aku cerita kn untk bedtime story aku..... 




cerita knapa anjing slalu bergadoh ngn kucing... n knapa kucing slalu sngt kejar tikus..
hehehehe
ok.. cmnie citer die..
Pada masa dlu...
ade 2 kerajaan yg besar...
satu ni adalah negara kucing...
satu lgi negara anjing....
memang dlm dunia dlu..
kucing ngn anjing memang slalu berperang ngn antara 2 kerajaan nie..
di sbbkan peperangan slalu berlaku...
tikus yg rakyat nya hidup merempat di anggap sbgai kaum yg kuat mencuri...
pada 1 hari nie...
kucing n anjing dh xlarat nk berperang..
sbb rmai rakyat dorng terbunuh n negara mereka jdi huru hara..
so kucing pn hantar wakil untk jmpa ketua negara anjing...
untk menghentikan peperangan...
jdi dorng pn buat la 1 perjanjian di atas kertas di mana...
dlm kertas 2 tertulis...
mereka akn berbaik sekiranya kertas perjanjian nie masih lgi ada n elok di jga...
klu kucing hilangkan kertas perjanjian nie..
maka dorng akn bergadoh smpai bila2..
n kertas perjanjian 2 akn di update selalu smada kucing menjaga dgn elok ke x..
jdi dh siap dorng tanda tangan ats kertas penjanjian 2..
wakil kucing pn balik la ke negera dia..
kertas perjanjian 2 dorang simpan dlm gudang yg luas sngt...
dlm gudang 2 ada gandum...
jdi tikus yg merempat nie merayau2 kt gudang 2 untk curi gandum...
bila dh curi gandum... x sedar dlm satu guni 2 ade kertas perjanjian antra kucing n anjing...
so dorng pn agih2 kn gandu, 2..
maka.. anak2 tikus yg xthu ape2 nie pn..
mkn skali ngn kertas2..
satu ari dtng la wakil negara anjing untk periksa kertas perjanjian 2..
bila kucing cri xde...
jdi mengigil la kucing nie sbb kertas 2 dh hilang n yg ade tapak kaki tikus dlm gudng 2..
jdi anjing pn marah...
so anjing bersumpah pada kucing... klu die jmpe kucing... die akan belasah kucing dgn2 taik2 kucing pn die akn belasah...
so dorng mengistihar kan pergadohan smpai bila2...
n kucing plak akn tutup taik die ngn tanah lpas buang ....

pas2 kucing plak berdendam ngn tikus... sbb tikus dh curi kertas perjanjian die ngn anjing... n menyebabkan anjing menjadi musuh kucing blik..
jadi sbb 2 la kucing benci sngt ngn tikus

n law jmpe tikus msti dorng kejar n bunuh,,
so sbb 2 la..
hehehe...
-The End-

( aku copy paste je dri ape yg aku dh citer kn bedtime story)... xlrat la aku nk taip blik... hehehehe...


So bleh la tdr ngn nyenyak lpas dpt dgr bedtime story kn... hehehehe... NIT8 all..... Sweet Dream... hehehehe

June 8, 2011

Arnab... ooo Rabbit....

Di sebb kan kwn aku ni bru ja membela arnab... so Entry kli nie nk bgtow skit la pasal arnab yg aku taw... hehehehe... Di sbb kn dia bru ja beli tdi... ish2... dia terus cll aku.. tnye cmna nk mandikan... aku pn cm... aaah?? nk mndikan arnab?? hahahaha... bru je bli nk terus bg mndi... mau terkejot arnab 2... hahaha... so aku pn bgi la skit nasihat... bla bla bla bla... n then bgtow la skit info sal mknan arnab... arnab bleh mkn sayur.. tpi x bleh melebih2 sbb arnab yg dri pet shop x lasak mcm arnab liar kt hutan... sbb arnab dri pet shop hidup dgn mkn dedak ataw pallete yg di beri oleh owner kedai 2.... so mungkin mereka kurang mkn sayur.. jdi apabila dh jdi kebiasaan... sayur akn menyebabkan kemudaratan.. tpi bkn xbleh bgi... bleh.. cuba dlm kuantiti yg kurang.. sbb klu bgi kangkung pn.. arnab akn cirit birit... n getah yg ada pada kangkung 2 leh mnyebabkan arnab sakit.... so mungkin bleh bgi arnab sayur2ran 2 kali seminggu... <--- walaupn arnab kt umh aku main bantai je mkn sayur bila tuan die kasi... hahahaha.. itu untk permaknan arnab la...

Klu nk ikutkan ini lah piramid mknan untk diet yg seimbang untk arnab anda.... tpi biasa la.. korang ikut x piramid mkanan seimbang??? x kn?? sma la jgk ngn arnab... hahahaha... tpi sekali sekala apa slah nya ikut piramid nie kn... hehehe.. so ini terserah pada individu...

Arnab jugak boleh di ajar untk "litter training".... bleh ajar toileting... so dia punya najis xdi buang merata2... xdak la bersepah2... so aku dh pn dpt mngajar arnab aku Si Doni 2 untk buang najis n kencing pada 1 tempat ja...


dia hanya buang najis kt situ je... so tips cmna nk training die pndai membuang di satu tempat... dgn mengumpul najis2 die letak pada satu tempat... lama2 dia akn thu... "ohh.. situ tandas rupanya".... hehehe.... gmbar nie di ambil bru ja tdi.. sbb skang nie ngah mencuba untk biar kn dia berkawan dgn seekor anak kucing.... tpi nmpk mcm tipis ja peluang sbb si ank kuceng 2 thu nk mngusik ja... hahaha...

sebenar nye law x dlm sangkar nie ada pasir... tpi sbb dh di buang... 2 yg ada simen ja.... n nie plak gmbr yg sempat di candid...

Luas Rumah dia nie... tpi tinggal biasa la.. bujang.. tinggal sekor... hahaha..  itu tempat mainan dia.... nk tnjuk tempat tdur dia mlas.. sbb bersepah... hahhaha... biasa la bila dh bujang nie.. mlas nk kemas tempat tdr ye x.. hahahaha... so itu la serba sedikit info... n yg paling penting... arnab nie sbnarnya ckup takut ngn ketinggian.. sbb 2 klu kita angkat die tnggi dia akn meronta2.. n kdng2 menggigit.... biasa la klu dh gayat 2.. perlu juga thu.... kaki arnab kurang mnyerap hentakkan.. xsma mcm kucing... tulang arnab juga senang patah... n klu arnab jatuh dri tmpt tinggi.. memang bleh mnyebabkan fracture... hehehe.. so elakkan meletakan arnab anda di tempat tinggi or sengaja2 membaling arnab anda ke lantai mcm slalu kita wt kt kuceng.... hahhahaha

P/S : Sayangi haiwan dan jgn membela haiwan jika tiada sifat tanggunggjawab..... So.. mybe ada byk info.. nnti la update lain... ok???

June 7, 2011

Kisah Pengalaman Sepanjang Kehdiupan Aku

Skang dh slow update blog bkn sebb apa.... Sbb blog baru dh pn di lancarkan... hehehe.. blog baru yg aku create 1 lgi untk aku cerita kn pengalaman seram aku... sbb kt sni xbleh la aku nk campur smue citer.... Jdi aku create 1 lgi blog di mna blog itu adalah.... Anugerah Pancaindra Ke - 6 




Blog ni aku wt sbb aku nk cerita kn pengalaman yg bila aku cerita kt org... org mcm.. bdk nie btol ke x btol nie???  Itu la yg aku slalu kna... sbb aku wt blog nie jgk untk nk kome smue rse... <-- klu bleh rsa la.. feeling... cmna takut n seram apabila berada dlm situasi mcm aku.... mungkin cerita mcm rekaan... tpi klu penah rsa... baru la thu rekaan ataw realiti.... Mungkin xda apa yg special... Pengalaman ni walaupn x bermakna... tpi ia tetap juga pengalaman.. di mna xsemua org dpt merasa dn xsemua yg ingin merasa.... Walaupun aku pn memang x teringin nk rasa.... tpi aku terima seadanya... Melawat la juga ye blog aku 1 lgi.... n Klu yg takut cerita seram.. jgn baca time mlm2... hahahah... http://isymia.blogspot.com yg akn membawa anda selami pengalaman seram... <--- mybe ada yg ckp x seram... yela kan.... law bca ngn realiti mna la nk sama... tapi insyllah aku tetap akn menulis blog n update pengalaman aku.... 

June 5, 2011

Abih Sudah Sem yg Terpanjang....

Alhamdulillah... Akhir nya... berjaya menghabiskan Sem ini.... dan skang sedang bercoti... hehehehe.. so ini lah serba sdikit untk sem ini..... 









ini la Amali untk Mobiliti n Driving Rehab..... 




Ini lah waktu nk Exam.... hahahahaha..... Syabas Pada Smua yg berjaya.... 









Ini lah apabila dh abih exam dn sedang menunggu result untk exam..... 

 Apabila aku di paksa menjadi Model untk Fashion show batch 27.... hahahaha



 Credit 2 all my friends... Batch 27 sbb menjayakan Fashion show time dinner... hahahaha




Selpas dinner hanya mampu berdoa untk result yg akan kuar.... hehehehehe

N last skali.... ini lah org yg slalu menjayakan aku naik sem.... Thankz a lot for Sharon Bong Her Qweng.... yg memaksa aku stdy... hahahahah..... That is my best friend ever..... 

Berjalan2....

Entry untk kli nie... just nk share g jengjalan kt Tanjung Dawai.... pgi tempat bersejarah paya bakau...


Ini la pintu masuk sblum masuk ke tapak pameran.... tpi yg mcm iglu 2 bkn kiub ais... hahaha... bkn umh orang eskimo.... tpi itu lah tempat untuk bakar arang kayu... tempat untk buat arang..... arang kn di buat oleh kayu bakau.... so dlm 2 dorng susun kayu2 bakau n bakar dlm 2 smpai kayu bakau bertukar jdi arang...





Nie permandangan dri tempat pameran... gmbr untk pameran aku xambik pn sbb aku bkn minat sngt.... aku lgi minat untk tangkap gmbr permandangan... hehehehe... best lepak2 sni... tpi masa aku g dlm kol 2 lebih... so panas la jgk.... sunburn aku.... 



Nie for da last penulisan... kita penutup la untk gambar nie... gambr nie gambr pelangi je... hehehehe.... nie dh kol 7 lebih... masa nie kt EconSave.... hahahaha.... sempat g tangkap gmbr pelangi.... so letih2 pergi jengjalan.... hahahaha...