June 12, 2012

Tutorial Untuk Kucing Mengenal Tuannya

Assalamulaikum... bersawang dh nie blog aku... al maklum la.. aku slalu dok lepak kt blog yg satu lagi 2... yg nie... Klik sni untk lepak kt blog aku yg satu lgi... Tpi dlm entry kli nie.. aku nk share mcm mna aku berjaya membuat anak2 kucing untuk ikut mana ja aku pergi n menganggap aku seperti parent dorng... sbnar nya kt umh aku nie... terlahir la plak 3 ekor anak kucing.... bru ja dpt pandai berjalan n blom lgi cerai susu dri ibu... tpi dh sbb aku nie tuan yg slalu xdak benda nk buat (on9 je keja )... so aku pn terlebih meluangkan masa ngn bdk2 3 ekor nie... 




So aku share la skit video kt bawah nie masa ngah melatih dorng 3 ekor nie.... 


video




Apa yg perlu kita lakukkan sebelum nk suh kucing2 nie mengenal kita :-


1) Korang cri la ank kucing... senang skit nk train.. sbb bila train dri kecik nie.. insyllah.. lgi senang... 


2) Korang kna la byk bersabar... sbb training dorng nie memang kdng2 lambat untk membuahkan hasil


3) Sblum pegang anak kucing... korang peluk and main2 la dlu ngn ibu anak2 kucing 2.. sbb biar lekat bau  
    ibu kucing kt korng... Ibu kucing 2 pn akan kenal bau korang.. so xda la dia marah law korang pegang   
    anak dia... kucing pn pkai deria bau kn.. so kna main ngan deria bau dorng... anak kucing pn akan 
    anggap korang ibu dorng... 


4) Make sure sblum korang nk bgi arahan 2... korang dh sedia kan treat or reward... bgus lgi klu dorng ngah 
    lapar... so bila ngah lapar.. korang plak tnjuk makanan.. lgi la senang otak dorng 2 nk grab.. 


5) Apa pn yang penting... suara memainkan peranan... kucing faham sbnarnya apa yg korang ckp... cuba dia 
    nk luahkan blik xdpt... Bila lama2 korang asyik panggil2... dia akan thu suara tuan dia..


6) Ada lgi yg penting... masa usap kucing... selawat la skit... insyallah lgi kuat hubungan haiwan dgn 
    tuannya...


7) Lastly... apa yg aku nk share.... make sure lpas main kucing ke arnab or ape2 haiwan pn... TOLONG 
    BASUH TANGAN DENGAN SEMPURNA.... hehehehe.... 






P/S : Nie just apa yg aku slalu buat... n memerlukan kesabaran yg tinggi untuk membuahkan hasil.. Klu ada lgi... bleh la share2... hehehehe




My new Kittens..... Kembar 3... n slalu dgr ckp... hahaha... n amat2 lah manja nie... 





February 5, 2012

Ceritera Cinta (Kwn Baik to Kwn Istimewa) Part 1

Firstly masa orentasi Jan 2009.... Aku masuk dlm LDK... Dia lah orang yg sama kos dgn aku.... So di sebbkan dia satu kos ngn aku... msti la aku kna kenal dia... n dgn cekap nye.. aku menjeling ke arah matrik kad sementara dia... dlm ati "Oh...itu nma dia"... ok.. masa 2 just aku tgk dia... kurang nk berckp ngn laki2 dlm kumpulan LDK kmi... tpi di sebbkn aku nie dlm kelompok yg happening n suka mengacaw org... dpt la aku bercakap skit2 ngn dia.. nk d jdi kan cerita... hari untk masuk ke klass... hari first untk mencari jawatankuasa dlm klass... nama aku telah di select untk dji calon ketua klass... sbb dlm klass ada sorng nama yg sma dgn aku... jdi kami di pisah kn dgn memanggil nma bapa masa 2... so penyelaras pn tnya.. "Shafiee Desa or Shafei Rahman"... dlm klass punya la rmai sbut.. "DESA"... hahahaha... tpi nasib aku baik.. just di lantik menjadi ketua untk pecahan group... 

Masa aku dh di lantik ketua group (B)... penyelaras memberi peluang untk kami (ketua2) untk select sndri penolong yg di kalangan perempuan... masa 2 dlm kepala hotak aku... hahaha. sapa lgi yg aku knal budk pompuan klu bkn dia... dgn pantas dn laju jari aku menuding ke arah Dia... Yup... She will be my PA (Personal Assistant)... sejak dri 2 aku memang rapat ngn dia... aku jdi rapat bila aku di terminate dri kolej... mcm2 masalah aku mengadu pada dia.. selama 6 bulan aku berada di rumah... tpi aku xpnah terputus contact dgn dia... then kami pn menjadi kwn paling akrab... walaupun aku tiada lgi di kolej... setiap masa jgk aku menghantar sms pada dia untk mengetahui keadaan di dlm klass....

selpas 6 bulan membuat rayuan... aku rasa dia org pling gembira sbb dia org yg first aku bgtow yg aku akn kembali ke kolej untk masuk kembali bljr... masa 2 aku ingt lgi dia ckp kt aku... "Menipu la... btol ke nie??".. n dlm enset 2 masa aku cll... bleh dgr la die menjerit bgtow kwn2 yg lain yg aku akn kembali.... juga masa aku ke kolej smula... first org yg aku cri adalah dia... walaupun 6 bulan... tpi aku xthu knapa aku rindu sngt pada dia... mybe dia adalah kwn baik aku yg aku mula2 knal masa jejak kaki ke Sg. Buloh.... n kami menjadi bertambah akrab.... dia byk menolong dlm memberi smngt sewaktu aku jatuh... sewaktu aku sedih... xpnah dia putus asa dn melayan perangai aku yg senang mengaku kalah... -She is my best friend ever -

January 19, 2012

Pertama kali membuat Jari Palsu

Salam... dh lama juga rsa nya x update entry dlm blog nie... maklumlah... sekarang dh final year... so skang nie ngah practikel di Sg. Petani.... selama 2 bulan di sini.... n dh berlalu seminggu berada di Sg. Petani di Hospital di sini.... Sebenarnya bnyk kli dh buat practikel kt sni...

Entry kli nie nk berkongsi "kejayaan" yg aku rsa... first time aku buat... hehehe... apa yg aku dh buat??? xkn xbca tajuk kot... hehehehehe..... Aku telah berjaya membuat satu ibu jari palsu pada pesakit yg mengalami kemalangan semasa mengendali mesin kelapa dan menyebabkan kehilangan jari ibu, jari telunjuk dan juga jari tengah.... sbnarnya... jari ibu adalah jari yg paling berharga... tanpa jari ibu memang susah untk melakukan kerja seharian....

Tpi Alhamdulillah sebb jari yg kudung pada tgn di seblah kiri dan jarang di gunakan untk melakukan kerja... jadi semasa beliau dtng ke Jabatan Rehabilitasi (Unit Jurupulih Carakerja) untk mendapat rawatan.... terapis yg menjadi incharger aku menyuruh aku membuat satu jari palsu kepada pesakit itu bgi memboleh kn beliau walaupun tidak dpt mencukupkan ke tiga2 jari namun sudh cukup memandai dgn membuat ibu jari palsu... Di bawah nie aku sempat menangkap beberapa keping gmbr untk menunjukkan bukti... hehehehe...





membentuk kn splint (thermoplastic) dgn mengikut bentuk jari sendri


selepas siap di potong dan di touch up.... 


di letakkan pada bahagian jari kudung pada pesakit... (lupa nk ambik gmbr ibu jari pesakit)


Akhir skali ini la hasil nya.... gabungan splint dan kain PG (pressure garment)..... 

bila siap di pakai pada pesakit... dlm 5 minit bgi penerangan tentang penjagaan benda nie... then melatih pesakit menggunakan ibu jari palsu ini untuk mengambil barang2 dan menguji kekuatan pinch... 

Sonok dan puas apabila melihat pesakit ceria dan lega apabila menyiapkan ibu jari palsu nie.... memang berpuas ati..... Alhamdulillah.... ini lah satu nikmat yg di kecapi semasa melakukan kerja.... 

December 25, 2011

Pemergian Mu Sangat Terasa Part 3

Pada Tanggal 15 Dis 2011..... Tok wan di kebumi kan di Tanah Perkuburan Masjid Hijau di Parit Buntar.... Alhamdulillah... sepanjang urusan jenazah... aku dpt melakukan semua skali tanpa tertinggal pn... Syukur pada Tuhan walaupun dh 2 hari aku tidak tdr dgn ckup... ( menemani jenazah sampai pukul 5 pgi ) itu belun ckup pengorbanan yg aku buat pada tok wan... tpi hati aku lega dan melepaskan pemergian tok wan dgn ikhlas dn redha sbb aku ada di sisi tok wan sewaktu pemergian beliau.... Semasa tok wan sakit... aku pernah berdoa jika tok wan akn pergi.. biar la tok wan pergi masa aku ada dgn tok wan.... rupanya doa aku termakbul... (aku x mendoakan tok wan meninggal.. tpi aku tkut xdpt menguruskan jenazah masa aku xdak)......

Entry nie aku buat bukan untk menceritakan yg aku bangga apa yg dh aku buat.... tpi cuma nk berkongsi pengalaman aku bersama tok wan aku semasa pemergian beliau pada saudara2 ku yg berada di luar negara... aku yg berada di sisi beliau trasa dgn pemergian beliau... ini kn pulan abg, kakak ina dan asyraf yg berada di luar negara... tidak dpt pulang ke tanah air menjengguk tok wan...

Harap... Ada nya entry nie.. kak ina, abg n asyraf thu perjalan pemergian tok wan....  maaf sbb lambt update dlm blog sbb masa x mengizinkan untk menulis entry yg panjang berjela.. insyllah... Adik tnggu kalian smua balik dan ceritakan lebih detail....

Kepada yg membca dari mula sampai habis.... Trima Kasih kerna sudi membaca dan  Sedekahkn lah Al- Fathihah pada arwah....


Abang... nie aku dpt snap pic tok wan masa xsedarkan diri.... sry dpt snap 1 ja sbb xsanggup snap byk2... nie gmbr yg ang mintk masa tok wan dok hospital....


December 24, 2011

Pemergian Mu Sangat Terasa Part 2


14 Dis 2011 (12.35 a.m.)
Masa nie tok wan dh pn di hantar ke emergency di hospital daerah Parit Buntar.... niat untk doktor drip air ja... tpi di sbbkan tok wan pitam masa di bilik menunggu... trus di lakukan pemeriksaan n di X-ray.... lpas 2 aku dgr berita (aku tnggu di luar) yg tok wan perlu di bawa ke Hospital Taiping akibat dripada Jangkitan Paru2..... masa 2 aku mcm kna rentap dgn eletrik... dan masa untk itu aku di suruh untk bersama2 tok wan untk menaiki ambulan... ini lah kali pertama aku menaiki ambulan n aku xsangka akan naik bersama tok wan... n aku tahu yg tok wan pn first time naik ambulan... masa di dalam ambulan... aku tgk tok wan penat sngt... yg aku risaw... tok wan mengalami SOB (Short of Breath)... aku memujuk tok wan untk memakai alat penafasan oxygen... tpi tok wan akn bukak mask 2 dan xmau pakai.... aku memujuk smpai air mata aku jatuh menitik pada seluar... dengan hati yg sebak... aku pegang tgn tok wan dgn erat... berdoa xkan ada apa2 terjadi pada tok wan.... Sbb waktu 2 tok wan mintak air sejuk kt aku sbb dia dahaga... tpi nurse ckp xleh minum air.. Aku hanya dapat gosok dada tok wan.... n buat kli kedua air mata aku membasahi pipi..

14 Dis 2011 (2.04 a.m)
Aku smpai di hospital taiping dan terus melompat turun untk menguruskan kemasukkan tok wan ke ward... masih jelas lgi ward C5.. no katil 09... sampai di ward aku terus di tnya oleh doktor tentang tok wan... Apa yg mengecewa kan aku... sepatut tok wan di pantau di Unit ICU... tpi di sebbkan full bed... tok wan terpaksa di letakkan di ward biasa dan peralatan terhad.... Masa 2 aku nk meradang pada nurse dan doktor untk pindah kan tok wan ke Hospital Pulau Pinang.... tpi niat aku terhenti bila tgk tok dan mak lang sudh smpai di ward n sedang menuju ke arah aku.... Niat aku terhenti jgu apabila melihat wajah tok yg penuh dgn keredhaan dgn apa yg terjadi... dlm hati aku membisik... tok wanita yg paling tabah, kuat... knapa sbgai cucu tok aku tidaj tabah?? knapa aku nk meradang marah2 kn org yg akn tlong tok wan...

Masa di ward pn keadaan tetap sama... tok wan masih lgi tak mau pakai penafasan oxygen... n aku dan tok xpnah berputus asa untk pujuk tok wan... aku mengajak tok untk tunggu di luar ward untk membolehkan nurse dan doktor melakukkan tugas mereka... di luar bilik.... doktor bahagian ICU memberi penerangan untk memasang alat bantuan pernafasan pada tok wan di sbbkan tok wan tidak mahu menggunakan penafasan oxygen dan memberi penerangan tentang risiko tinggi kemungkinan yg akn berlaku... dan jawapan tok yg sayu terus aku dgr... "buat lah yg terbaik untk dia"...

14 Dis 2011 (5.09 a.m)
Sblum doktor memasang alat bantuan pernafasan.... aku dan tok pgi menjenguk tok wan sblum beliau di bius untk mengelakkan beliau berada di dalam keadaan restless... tok wan meminta air pada tok dan masa itu ada seorang nurse di katil tok wan... nurse 2 ckp xbleh bgi air... then masa 2 aku kesian sngt pada tok wan... terus aku mnyuruh jgk tok memberi tok wan minum.... selesai tok wan minum... kami meminta izin untk tunggu di luar bilik pada tok wan... dan masing2 memegang erat tgn tok wan seblum kuar dri bilik.... dan.... Mesin bantuan pernafasan pn di pasang pada tok wan.... tok wan berada di dalam keadaan tidak sedarkan diri....

14 Dis 2011 (2.17 p.m.)
Masa ni... aku tinggal sorng untk menemani tok wan... sudah 2 hari waktu tdr aku xmenentu... aku yg mempunyai HPT memang terasa seperti nk pitam... namun amanah yg aku pegang... jnji pada mak, tok, pak lang.... n aku ingt lgi masa duduk dgn pak jang di ruang sofa... pak jang pesan... "jgn tinggai tok wan sorang satg pak jang nk balik... dok tepi katil teman tok wan"..... so aku pun lpas hantar pak jang kt kereta... terus naik ke ward dan duduk di sisi tok wan yg tidak sedarkan diri.... time 2 demam aku dtng balik... trasa penat sngt2... seharian tidak mandi..... jadi aku tgk jam pukul 2.20 ptg... n niat untk merehatkan badan... sbb menunggu untk org dtng masa  lawatan nnti pukul 4.30 ptg..... masa berehat di tepi katil tok wan... aku duduk di bahagian kaki beliau... sambil berehat... aku memicit2 lutut tok wan yg sakit... masa 2 segala masa silam aku dgn tok wan bermain di dalam kepala aku...

( di sbb kan dri kecik aku byk menghabiskan masa di kg duduk bersama tok dan tok wan... pernah sekali aku mengamuk satu 1 kampung... yg dpt pujuk aku masa tu tok wan sorng ja... tok wan xpenah garang dgn aku... apa saja yg aku mintak untk ambik barang2 beliau semua aku akan dapat... berbanding dgn anak2 beliau sendiri memang beliau garang... dari dlu.. setiap cuti sekolah... aku akn duduk di kampung smpai cuti habis... sehingga lah sekarang.. time cuti sem saja.. aku akn terus balik kg... n dri aku cuti sem smpai la bukak sem baru nie... aku xjejak kaki ke rumah mak aku...)..... hanya aku dan tok wan saja yg ada kenangan kami berdua... smpai la aku memang tgn tok wan dgn kuat sambil berdoa yg tok wan akan bgun xlama lagi sehingga pipi aku di basahi dgn air mata yg pada hari itu aku rasa kan senang untk ia mengalir.... hingga aku tetdr di sisi tok wan....

14 Dis 2011 (4.15 p.m.)
Aku terbangun dari tdr akibat terdgr suara org yg rmai keliling katil tok wan.... bila aku celikkan mata, bru aku perasan yg doktor melakukkan ward round.. kira2 6-7 orang doktor termasuk doktor pelatih berada di keliling aku dan tok wan... dan seorang doktor lelaki yg berumur dalam lingkungan 40 - an dtng pada aku bertnyakan hubungan aku dgn pesakit dan aku menjawab "saya cucu kpda patient".... doktor terpaksa memberi berita buruk pada aku mengatakan jangkitan telah merebak ke dalam darah dan berlaku komplikasi pada jantung, buah pinggang dan system tubuh badan.... masa 2 suara aku berubah menjadi sebak... walaupun aku thu apa yg akn terjadi pada tok wan... aku cuba bertahan... dan terus menelefon pada mak... aku terus turun ke bawah untk membawa mak ke ward C5.... dan masa aku berada di bawah dgn adik2.. aku perasan yg pak lang dtng... masa 2 aku rasa mcm nk pusing masa berpatah balik untk kata "xsetuju antar tok wan p hospital"..... Aku teruskan berdoa semoga apa yg di katakan doktor pada aku hanya la mimpi semata2... ...........

14 Dis 2011 (5.53 p.m.)
Sanak Saudara sudh pn membanjiri ward C5... dan masa 2 aku dudk di ruang sofa berehat2... n masa 2 aku dh pn thu yg tok wan akn pergi selama2 nya apabila seblum pukul 5.53 p.m... aku dh tgk Vital Sign tok wan sedang menurun dgn mendadak... dan Allah itu Pencipta sekalian makhluk... Dia mendetikan hati aku untk menangis di dalam hati... tpi bukn di mata... tepat jam 5.53 p.m...... adik sppu memanggil kami yg berada di luar untk masuk ke dalam... dan aku org yg terakhir masuk... apabila langkah kaki aku menjejak ke arah katil tok wan... terdgr esakan setiap org... dan apa yg aku lihat... muka tok wan dh di tutup.... Bagai kan di sambar petir... aku terkaku... diam seribu bahasa... tanpa rasa sedang bernafas... tanpa rasa darah mengalir.. tanpa rasa air mata... aku berdiri kaku melihat ke luar tingkap... seperti x percaya... bru semalam tok wan berckp dgn aku... dn sekarang terkujur kaku badan tok wan atas katil tidak bernafas....

14 Dis 2011 (6.12 p.m.)
setiap org memberi kucupan pada tok wan sblum jenazah di kafan kan.... apabila yg smua org sudh... aku adalah org yg belum mengucup tok wan.... apabila aku di panggil.... aku hanya dpt mengeluarkan air mata dan mengelengkan kepala.... dan tidak bergerak melangkah... dgn kepala yg bercelaru... aku tidak putus2 membaca Al-Fathihah untk di sedekah kepada arwah... pada masa yg sama... jauh di sudut hati aku... tersisip satu harapan yg arwah tok wan bgun seperti sedia kala.... tpi itu adalah urusan-Nya.... Aku berdiri di  tepi dinding tanpa berckp sepatah seperti si bisu.... dgn melihat adik2 dan sepupu2 yg ada sedang menangis meratap pemergian arwah.... walaupun aku di dalam keadaan penat yg tidak ckup tdr... trasa tidak apa yg dpt menghalang aku dri trus menunggu untk menguruskan jenazah dan tidak terlintas untk berehat selagi urusan tidak sempurna...... Jenazah akan di bawa pulang ke Parit Buntar dan di simpan seblum sembahyang jumaat.


14 Dis 2011 ( 10.25 p.m.)
Aku dan abg sppu smpai ke Parit Buntar daripada hospital Taiping di mana kereta jenazah menghantar arwah ke rumah dgn di temani mak,tok dan pak lang.. tiba aku di rumh tok... aku lihat persiapan sudh siap dan arwah di letakkan di ats katil di ruang tempat beliau sakit sblum ini.... masa aku masuk ke dalam rumh... tetamu yg hadir memandang dgn pandangan yg pelik... mungkin mereka tidk mengenali aku dan dgn pemakaian aku yg tidak mengikut keadaan ( masih lgi memakai bju semalam ).... ada yg tertanya2 aku nie siapa di sbbkan aku tidak mempedulikan org sekeliling... aku terus ke bilik air mengambil wuduk untk meneman arwah membca yassin kpdanya.... sbb aku dh niat bila smpai di rumh aku nk teman arwah sekejap dan lpas 2 bru aku lega... mungkin di sbbkan di ward aku dh pn all out air mata aku...

(masa di ward... mak membca yassin pada arwah.... masa 2 aku teman kn mak untk sama2 bca yasin... mungkin di sbbkan org sudh rmai yg blik.... jdi secara automatik aku menangis dgn teresak2 sehingga aku xdpt menahan kesedihan aku... sehinggakan mak bermemberi motivasi pada aku "jgn nangis... adik dh buat yg terbaik masa arwah ada... spanjang arwah idup adik dh teman n jga tok wan.. smpai dia tutup mata"... )..... Alhamdulillah lancar aku membaca yassin pada arwah dan mengulang dua kali bacaan yassin.... dan sblum aku ke bilik air untk membersihkan badan... aku bukak tutup muka arwah.... Aku terus isgtifar dan memujik pada Pencipta kita... Muka arwah cerah.. dan dalam keadaan senyum... hati aku masa 2 senang skali... aku mencapai tuala dan terus membersihkan badan....

                                                                                                                           Bersambung......

Pemergian Mu Sangat Terasa Part 1

Pernah terpikir masa yg ada bersama dgn org yg tersyg tiba2 hilang sekelip mata??
Pernah terpikir org yg tersyg sedang bersembang2 tiba2 sudh di jemput Illahi??

Tanggal 14 - 15 Dis 2011... hari yg paling trasa sebak dan sedih akibat kehilangan seorang yg paling aku syg dlm hidup aku.... masih terasa smpai sekarang.... Seblum menulis entry aku dh pn menarik nafas sedalam2 nya untk menaip entry yg aku rasa... ini luahan hati aku yg pilu...

memang seorang lelaki memalukan apabila bersedih, menangis, berduka.... tpi manusia yg berjantina lelaki juga makhluk yg di ciptakan oleh Penciptanya mempunyai perasaan...

Aku ingat lgi seblum balik untuk cuti sem... menelefon mak kt umh untk mintak izin pulang ke kampung untk menjaga tok wan yg sedang sakit.... dgr khabar tok wan bergerak menggunakan wheelchair... so that my job 2.. dh kna pada tugas aku bila slalu g praktikel kt hospital... masa mengemas2 barang... aku pn berniat nk bawak blik buku rujukan tentang geriatrik... buku yg xpnah aku bukak dri first beli smpai la terdetik sblum tdr untk membaca nk cri treatment yg sesuai untk tok wan di kampung... senang skit untk aku blik terus wt exercise...

Dgn harapan aku blik untk menjaga tokwan... smpai saja kt kg.. aku tgk tok wan dok ats katil ja... kejap baring, kejap dudk... itu ja aktiviti dia... kencing dan berak di lakukkan di tepi katil... n belom sempat aku letak beg yg di galas... tok wan dh suh tgk lutut beliau yg sakit... jdi aku pn letak beg galas then terus pegang lutut tok wan aku.... so dri situ aku buat wt la assessment yg aku rsa ikut sedap rasa aku... dpt la trace apa problem yg dia alami... sehari ja aku dpt buat exercise untk tok wan... hari - hari kemudian, dia dh xmaw buat... tok wan aku nie law dia kta xmaw... xdak spa bleh melawan melainkan aku yg memang keras kepala... lgi tok wan kta xmaw... lgi 2 aku suh dia buat... pernah sekali 2 tok wan ambik angin dok di luar menggunakan wheelchair... aku dtng pelan2 dkat tok wan n sembang2... pas2 aku ajak dia melakukan exercise dgn suh dia berdiri dan duduk... respond dia... di halau nya aku balik... walaupun hati kecil aku sedkit kecewa.... tpi aku thu.... dia x berniat untk kta cm2.. aku ambik itu sebagai gurauaan yg selalu dia bergurau dgn aku.....

Seblum hari beliau di masukkan ke hospital taiping.... Tanggal 14 Dis 2011.. aku demam... mungkin sbb tdr yg tidak ckup... sbb tgh2 mlm aku akn tnggu tok wan dan tok untk tdr dlu.. smpai ke pgi... bila hari nk siang bru aku tdr sbb time 2 org lain dh bgun... tpi masa untk aku tdr hanya beberapa jam sbb bru saja aku terlelap... Acu akn dtng kejutkan untk angkat tok wan ke wheelchair untk di bawa mandi... walaupn dlm keadaan yg tidak sihat... tpi aku dh janji ngn mak yg aku akn ringan kan beban tok untk jaga tok wan... lpas tok wan mandi... aku pn terus ambik air panas untk demahkan pada lutut tok wan.... n lpas2 aku urut lutut supaya pengaliran darah lancar sbb sudh bpa ari tok wan tidak mengerakkan tulang empat kerat beliau... Di sebbkan tok wan yg lemah... dorang wt keputusan untk bawak tok wan untk pgi emergency untk drip tok wan... aku pn ikut skali... sblum pgi aku siap kan tok wan... letak bedak... pakai kan pampers.. suap kn air...

                                                                                                                             Bersambung

September 17, 2011

Kaca itu cantik......

Kaca juga kadang lebih cantik dari berlian jika kita pandai menghargai nya walaupan kaca bleh menguris sehingga luka... tpi ingt.. berlian dapat memotong kaca jika kita tidak menjaga dgn sebaik mungkin... dan walaupun kaca tidak semahal berlian... tidak nyata kaca tidak bernilai.....

Pembukaan entry nie jiwang skit... wahahahaha.... ntah la... sbb aku terpandang tingkap bilik aku sambil tgk hujan kt luar... nk keluar xbleh... tkut demam kna hujan... yela dh nk exam mid term kn... hahahaha... kna jaga kesshatan... cewah... hahahaha... bukan apa... Entry kli nie just nk mengingatkan diri sndri n org lain mahupun kawan2... kadang2 bnda yg biasa org lain lihat pada kita... itulah yg sebenarnye terbaik untk diri kita dan bernilai...

Pernah kita menghargai apa yang kita ada dan slalu kita bandingkan yg lebih baik yg ada pada org lain... (mcm biasa la... entry aku nie byk yg tersirat dri yg tersurat).... jadi pndai2 la kita berfikir... sbb kdng2 kita xmampu memiliki sebutir berlian dan kadang2 kita mampu memiliki berkeping2 kaca..... apa jua persepsi nilai tentang kaca yang kita mampu beli sbnarnya x setanding org yg memilik berlian....

Yg terbaik itu sebnarnye kaca yg kita lihat nilai nya rendah berbanding berlian.... sbb xramai yg mencari keistimewaan kaca berbanding berlian yg ada pelbagai daya tarikkan... dengan kilawan yg memukau org lain... smpai kita sndri lupa yg kita hanyalah memiliki kaca yg hanya kadang2 tersilap pegang... luka akan berparut.... tpi... parut itulah yg slalu nya akan mengingatkan kita pada kaca yg tidak bernilai... sbb hilang nya berlian dri kita... kaca jga yg kita kutip masa tidak punya apa2.....