June 12, 2012

Tutorial Untuk Kucing Mengenal Tuannya

Assalamulaikum... bersawang dh nie blog aku... al maklum la.. aku slalu dok lepak kt blog yg satu lagi 2... yg nie... Klik sni untk lepak kt blog aku yg satu lgi... Tpi dlm entry kli nie.. aku nk share mcm mna aku berjaya membuat anak2 kucing untuk ikut mana ja aku pergi n menganggap aku seperti parent dorng... sbnar nya kt umh aku nie... terlahir la plak 3 ekor anak kucing.... bru ja dpt pandai berjalan n blom lgi cerai susu dri ibu... tpi dh sbb aku nie tuan yg slalu xdak benda nk buat (on9 je keja )... so aku pn terlebih meluangkan masa ngn bdk2 3 ekor nie... 




So aku share la skit video kt bawah nie masa ngah melatih dorng 3 ekor nie.... 


video




Apa yg perlu kita lakukkan sebelum nk suh kucing2 nie mengenal kita :-


1) Korang cri la ank kucing... senang skit nk train.. sbb bila train dri kecik nie.. insyllah.. lgi senang... 


2) Korang kna la byk bersabar... sbb training dorng nie memang kdng2 lambat untk membuahkan hasil


3) Sblum pegang anak kucing... korang peluk and main2 la dlu ngn ibu anak2 kucing 2.. sbb biar lekat bau  
    ibu kucing kt korng... Ibu kucing 2 pn akan kenal bau korang.. so xda la dia marah law korang pegang   
    anak dia... kucing pn pkai deria bau kn.. so kna main ngan deria bau dorng... anak kucing pn akan 
    anggap korang ibu dorng... 


4) Make sure sblum korang nk bgi arahan 2... korang dh sedia kan treat or reward... bgus lgi klu dorng ngah 
    lapar... so bila ngah lapar.. korang plak tnjuk makanan.. lgi la senang otak dorng 2 nk grab.. 


5) Apa pn yang penting... suara memainkan peranan... kucing faham sbnarnya apa yg korang ckp... cuba dia 
    nk luahkan blik xdpt... Bila lama2 korang asyik panggil2... dia akan thu suara tuan dia..


6) Ada lgi yg penting... masa usap kucing... selawat la skit... insyallah lgi kuat hubungan haiwan dgn 
    tuannya...


7) Lastly... apa yg aku nk share.... make sure lpas main kucing ke arnab or ape2 haiwan pn... TOLONG 
    BASUH TANGAN DENGAN SEMPURNA.... hehehehe.... 






P/S : Nie just apa yg aku slalu buat... n memerlukan kesabaran yg tinggi untuk membuahkan hasil.. Klu ada lgi... bleh la share2... hehehehe




My new Kittens..... Kembar 3... n slalu dgr ckp... hahaha... n amat2 lah manja nie... 





No comments:

Post a Comment